Linkovi

"Razgovori u Briselu potvrdili svu složenost i osetljivost kosovskog pitanja"


Predstavnici Beograda i Prištine na sastanku sa Miroslavom Lajčakom (izvor: Tviter profil Miroslava Lajčaka)
Predstavnici Beograda i Prištine na sastanku sa Miroslavom Lajčakom (izvor: Tviter profil Miroslava Lajčaka)

Tehnički dijalog timova iz Beograda i Prištine počeo je u četvrtak u Briselu, a nakon prvog dana razgovora specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je na svom Tviter profilu napisao da su razgovori potvrdili "složenost i osetljivost kosovskog pitanja."

"Upravo sam završio razgovore sa glavnim pregovaračima, Markom Đurićem i Skenderom Hisenijem o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini. Diskusija je potvrdila svu složenost i osetljivost problema. Nastaviće se",

Spor oko razgovora o ZSO

Iako Miroslav Lajčak u svom tvitu nije napisao da se razgovaralo o Zajednici srpskih opština, šef beogradskog tima Marko Đurić je rekao da je Srbija insistirala na razgovoru o ZSO, čemu se Priština protivila, navodi se na sajtu Kancelarije za KiM.

Đurić je rekao da Srbija neće odustati od ZSO dogovorene pre sedam godina i da očekuje pritisak iz EU na Prištinu jer je to "imperativ za nastavak pregovora".

Šef Kancelarije za KiM je rekao i da neće pristati da se o statusu ZSO govori u okviru statusa manjinskih zajednica, i da Srbi neće imati status manjinskog naroda.

Koordinator Kosova u dijalogu Skender Hiseni rekao je nakon sastanka u Briselu da se o ZSO uopšte nije razgovaralo, odnosno da je Priština odbila zahteve beogradske delegacije da se o tome razgovara.

HIseni je rekao da je problem u Statutu ZSO i dodao da će Kosovo zauzeti politički stav o tom pitanju, prenosi Fonet.

Kosovski pregovarač je kazao i da dve strane imaju dijametralno suprotne stavove kada je reč o imovini i potraživanjima.

Da će tema prvog sastanka biti finansijska potraživanja, najavio je pred početak razgovora Miroslav Lajčak na Tviteru i napisao da će se o nevećinskim zajednicama diskutovati narednih dana.

Na to mu je odgovorio šef beogradskog pregovaračkog tima Marko Đurić opaskom da će za Srbiju prva tema biti ZSO.

Razgovori će biti nastavljeni.

XS
SM
MD
LG