Linkovi

Hoti: ZSO zatvorena tema, to što smo prihvatili dijalog je najveći kompromis


Premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2020. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2020. (Foto: VOA)

Premijer Kosova Adulah Hoti izjavio je da Kosovo nema u Briselu o čemu da razgovara kada je reč Zajednici srpskih opština, jer je to "zatvorena tema". Hoti je dodao da ne zna da li će 28. septembra u Briselu biti nastavljen dijalog predstavnika Kosova i Srbije.

Komentarišući najave pojedinih medija da je neizvesno održavanje naredne runde dijaloga Beograda i Prištine, jer Priština nije spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština, premijer Kosova ekao je na konferenciji za novinare da je za Kosovo to zatvorena tema.

„Što se tiče Asocijacije srpskih opština, Kosovo je jasno - o ovoj temi se neće diskutovati, jer je zaključena sporazumom iz 2013. godine, a sledećim sporazumom i načelima iz 2015. je ispravljeno. Tako da to nije tema koja je će se otvoriti. Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu ili ne, ali mi smo svesni da treba da unapredimo proces dijaloga, jer je to strateški interes Kosova i regiona i Evrope da se što pre zaključi ovo pitanje. I Kosovo i Srbija i ceo region treba da idu u smeru evropskih integracija“, rekao je premijer Kosova

Hoti: Ne znam da li će dijalog u Briselu biti nastavljen 28. septembra
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Govoreći o eventualnom kompromisu, kad je finalni sporazum sa Beogradom u pitanju, Hoti je kazao da je Kosovo već napravilo kompromis.

„Najveći kompromis koji smo mi napravili je da smo prihvatili da uđemo u proces dijaloga. To je kompromis da postignemo mir u sporazumu sa Srbijom. To je kompromis za ovu vladu i vi znate odluke na početku mandata o uklanjanju nekih prepreka, koje su smatrane kao prepreka procesu dijaloga, taksa od 100 odsto, pa mere reciprociteta. Mi smo to preuzeli, iako nije bilo popularno, to je bio preduslov da otvorimo put procesu dijaloga. Ceo Ustav Kosova je kompromis za nezavisnost i integraciju koju očekujemo da dobijemo“, naveo je Hoti.

Kosovski premijer ponovo nije želeo da komentariše slučaj dosijea dostavljenih Organizaciji veterana OVK, za koje se tvrdi da su dosijei Specijalizovanih veća u Hagu, rekavši da nema nameru da se meša u rad pravosudnih organa.

"Možda je iznenađujuće da već tri meseca postoji normalna vlada, koja ima svoje nadležnosti koje se ne mešaju u pravosuđe. Možda se pitate zašto imamo takav pristup - pravosudni poslovi su odvojeni od vladinih. Pozivam pravosuđe da radi svoj posao nepristrasno", rekao je Hoti.

Premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2020. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2020. (Foto: VOA)

Hoti se osvrnuo i na odlaganje zajedničke sednice Vlade Kosova i Albanije, koja je kako je ranije najavljeno trebalo da sutra bude održana u Skadru u Albaniji.

„Obrazloženje zašto smo odložili ovu sednicu dao sam juče javno. To smo izvršili u kordinaciji sa premijerom (Edijem) Ramom. Agendu vlade određujem samo ja, niko drugi. Sutra je veoma bitna sednica Skupštine Kosova, kabinet vlade treba da bude prisutan. Među tačkama dnevnog reda je i Zakon o ekonomskom oporavku, gde se raspravlja o blizu 400 miliona evra koje mogu dobiti svi građani i ekonomija. Treba da usvojimo ceo paket za ekonomski oporavak i treba da budemo svi tu zajedno sa poslanicima kako bismo usvojili ovaj zakon. Zajednička sednica je odložena samo na nedelju dana i nema nekog bitnog pitanja koje ne može da sačeka“, kazao je premijer Kosova Avdulah Hoti.

XS
SM
MD
LG