Linkovi

Finiš trke 2020, završni mitinzi i poruke biračima


Demokratski kandidat Džo Bajden poslednji dan kampanje je proveo u Pensilvaniji i Ohaju, a predsednik Tramp održao ukupno pet mitinga u Viskonsinu, Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.
Demokratski kandidat Džo Bajden poslednji dan kampanje je proveo u Pensilvaniji i Ohaju, a predsednik Tramp održao ukupno pet mitinga u Viskonsinu, Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Predsednik Donald Tramp i demorata Džo Bajden uložili su poslednji napor da pridobiju glasove u odlučujućim državama u ponedeljak, poslednjeg dana kampanje, dok se njihovi izborni štabovi pripremaju za postizborne sporove koji bi mogli da produže predsedničke izbore koji su podelili zemlju.

Bajden je vodio kampanju u Pensilvaniji i Ohaju a predsednik Tramp održao ukupno pet mitinga u Viskonsinu, Mičigenu, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Tramp je jedan od poslednjih skupova održao na aerodromu u Kenoši u Viskonsinu, gradu koji su nedavno potresli nemiri posle policijskog ranjavanja Afroamerikanca Džejkoba Blejka. Na tom mitingu, njegova ćerka Ivanka Tramp poručila je predsednikovim pristalicama da "Vašington nije promenio Donalda Trampa, Donald Tramp je promenio Vašington."

Predsednik Tramp, njegov zet i visoki savetnik Džered Kušner i ćerke Ivanka i Tifani na bini na regionalnom aerodromu u Kenoši u Viskonsinu. 2. novembra 2020.
Predsednik Tramp, njegov zet i visoki savetnik Džered Kušner i ćerke Ivanka i Tifani na bini na regionalnom aerodromu u Kenoši u Viskonsinu. 2. novembra 2020.

Predsednik Tramp je poslednje dane kampanje proveo predviđajući svoju pobedu i kritikujući Bajdena što je podržao restrikcije čiji je cilj da se zaustavi širenje koronavirusa. "Glas za Bajdena je glas za karantin, patnju i otpuštanja", poručio je publici u Skrentonu.

Bajden je svojim pristalicama poručio da budućnost zemlje leži u njihovim rukama. "Kada Amerika glasa, Amerika se čuje. A kada se Amerika bude čula, njena poruka će biti jasna i glasna: Vreme je da Donald Tramp spakuje kofere i ode kući", rekao je.

Na mitingu u Pitsburgu, obraćajući se pretežno crnačkoj publici, Bajden je rekao da Tramp veruje da "samo bogataši treba da glasaju" a Kovid-19 opisao kao "događaj sa masovnim žrtavama među američkim crncima."

“Dosta je bilo haosa, dosta je tvitova, besa, mržnje, neuspeha, neodgovornosti", rekao je Bajden čija se kampanje fokusirala na to da poveća izlaznost crnačkih birača, koji bi mogli da mu donesu prednost u nekoliko ključnih država.

Na Bajdenovom mitingu u Pitsburgu nastupila je i pop zvezda Lejdi Gaga koja je pozvala okupljene da glasaju za "pristojnog čoveka - Džoa Bajdena."

Lejdi Gaga nastupa na mitingu demokratskog kandidata Džoa Bajdena u Pitsburgu, 2. novembra 2020.
Lejdi Gaga nastupa na mitingu demokratskog kandidata Džoa Bajdena u Pitsburgu, 2. novembra 2020.

Posle izbora sledi pravna bitka?

Predsednik Tramp, koji zaostaje u nacionalnim anketama, nastavlja da, bez osnova, napada glasanje poštom a nagovestio je da će angažovati advokate ako državei dalje budu brojale glasove posle izbornog dana. Tramp je reporterima u ponedeljak uveče rekao da bi planovi Pensilvanije da nastavi brojanje glasova poštom, koji pristignu tri dana posle izbora, mogli da dovedu do rasprostranjenih prevara, iako nije objasnio na koji način. Predsednik je pozvao Vrhovni sud da preispita svoju odluku da se Pensilvaniji dozvoli dodatno vreme da prebroji glasove.

"Loše stvari će se događati i loše stvari će voditi drugim stvarima", rekao je Tramp novinarima u Viskonsinu, još jednoj ključnoj državi.

Na Tviteru, Tramp je poručio da će sudska odluka "dovesti do nasilja na ulicama." Platforma za društvene medije je "sakrila" i označila njegovu poruku kao "sporni sadržaj koji bi mogao da bude obmanjujući."

U Sjedinjenim Državama nije neobično da se državama dozvoli nekoliko dana ili čak nedelja da prebroje glasove, a rekordno veliki broj glasova upućenih poštom bi mogao da dodatno produži taj proces ove godine.

"Ne postoji scenario po kojem će Donald Tramp moći da se proglasi pobednikom u izbornoj večeri", rekla je novinarima menadžerka Bajdenove kampanje Dženifer O'Meli Dilon.

Ovi izbori su doveli do talasa tužbi bez presedana oko toga da li treba prilagoditi izborna pravila okolnostima pandemije Kovida-19.

Obe strane imaju vojske advokata koji se spremaju za postizborne bitke.

U ponedeljak, federalni sudija u Teksasu je odbacio zahtev Republikanaca se ne uzme u obzir oko 127.000 glasova koji su već primljeni na lokacijama za glasanje iz automobila u delu Hjustona koji naginje demokratama.

Predsednik Tramp na mitingu u Travers Sitiju u Mičigenu, 2. novembra 2020.
Predsednik Tramp na mitingu u Travers Sitiju u Mičigenu, 2. novembra 2020.

U nastojanju da ubedi birače da mu dozvole da ostane američki predsednik još četiri godine, Donald Tramp je objavio da će u svom drugom mandatu "isušiti vašingtonsku močvaru i spasiti američki san."

Predsednik je, ranije u ponedeljak, u Severnoj Karolini naglasio ekonomski oporavak usred pandemije koronavirusa, obećavajući: "masovno ćemo distribuirati vakcinu u roku od nekoliko kratkih nedelja."

Zdravstveni zvaničnici, uključujući i one u Trampovoj administraciji, predviđaju da će većina Amerikanaca teško biti vakcinisana pre početka ili sredine 2021. godine.

Tramp je u ponedeljak održao pet mitinga u četiri države, a na svojoj prvoj stanici, u Severnoj Karolini, je poručio da će njegov rival, bivši potrpedsednik Džo Bajden, ukoliko pobedi, "pretvoriti Ameriku u zatvorsku državu" kroz mere karantina koje se uvode u borbi protiv koronavirusa.

Bajden je, pak, u Klivlendu u Ohaju izjavio da je "prvi korak u pobedi nad virusom da se pobedi Donald Tramp."

Pandemija je zasenila druga pitanja u predsedničkoj kampanji, gde su slučajevi Kovida-19 skočili proteklih nedelja u mnogim od američkih država od kojih se očekuje da odluče predsedničke izbore.

Od koronavirusa je umrlo najmanje 231.000 ljudi a inficirano više od 9,2 miliona u SAD, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta, prema univerzitetu Džons Hopkins.

Prema nacionalnim anketama, bivši potpredsednik ima vođstvo od oko osam poena, ali je trka značajno tešnja u presudnim državama.

Rano glasanje je dostiglo nivo koji nikada ranije nije viđen na američkim izborima. Rekordnih 98,4 miliona glasova upućeno je poštom ili su građani glasali lično, prema podacima Projekta za američke izbore.

XS
SM
MD
LG