Linkovi

FBI istražuje incident sa Trampovim karavanom i Bajdenovim autobusom u Teksasu


Konvoj pristalica predsednika Trampa u Njujorku, 1. novembra 2020.
Konvoj pristalica predsednika Trampa u Njujorku, 1. novembra 2020.

FBI istražuje incident u kome je konvoj vozila sa zastavama podrške reizboru predsednika Donalda Trampa okružio autobus kojim su putovali saradnici iz izborne kampanje demokratskog kandidata Džoa Bajdena, na jednom autoputu u Teksasu.

Video snimak incidenta, koji se dogodio u petak, retvitovao je Tramp u subotu sa porukom "VOLIM TEKSAS!" - što je navelo Bajdenovu kampanju da otkaže najmanje dva skupa u Teksasu, dok su demokrate optužile predsednika da podstiče svoje pristalice da zastrašuju političke protivnike.

Na video snimku, vidi se veliki broj kamioneta i džipova sa Trampovim zastavama kako okružuju autobus Bajdenovog izbornog štaba na autoputu između San Antonija i Ostina.

Iz Bajdenovog štaba je saopšteno da je Trampov karavan pokušao da primora autobus da uspori i skrene sa puta.

Na video snimku koji je emitovao CNN, vidi se kamionet sa Trampovom zastavom kako izlazi iz svoje trake i pribija uz drugo vozilo koje je putovalo u konvoju sa Bajdenovim autobusom. Dnevnik Teksas Tribjun objavio je da je vozilo uz koje se pribio kamionet vozio jedan Bajdenov saradnik iz izbornog štaba.

Prema saopštenju Bajdenovog štaba, saradnici demokratskog kandidata koji su putovali autobusom nazvali su policiju da prijave incident, a lokalna policija je odgovorila na pozive i pomogla autobusu da stigne do svoje destinacije.

"FBI u San Antoniju je upoznat sa incidentom i vodi istragu", navela je u imejlu agenciji Rojters specijalni agent Mišel Li, portparolka Federalnog istražnog birao u San Antoniu. "U ovom trenutku nemamo više informacija."

U nedelju uveče, Tramp je na Tviteru kritikovao FBI-jevu istragu njegovih pristalica, navodeći: "Po mom mišljenju te patriote nisu uradile ništa loše."

Na predizbornom mitingu u Mičigenu u nedelju, Tramp je pitao publiku: "Da li ste videli naše ljude juče? Oni su čuvali njegov autobus."

Komentarišući incident tokom kampanje u Filadelfiji u nedelju, Bajden je izjavio: "Nikada nismo videli ništa slično. Barem nikada nismo imali predsednika koji misli da je tako nešto - dobro."

Ni Bajden ni njegova kandidatkinja za potpredsednicu SAD, senatorka Kamala Haris, nisu bili u autobusu. Teksas Tribjun je objavio da je među putnicima bila bivša članica državnog Senata Teksasa Vendi Dejvis, koja se kandiduje za mesto u Predstavničkom domu u američkom Kongresu.

Incident na autoputu dogodio se u trenutku kada ankete pokazuju neočekivano tesnu trku između Bajdena i Trampa u Teksasu, koji je godinama bio pouzdano republikansko uporište.

"Umesto da se upuste u produktivne razgovore o drastično različitim vizijama Džoa Bajdena i Donalda Trampa o budućnosti naše zemlje, Trampove pristalice u Teksasu su rešile da ugroze bezbednost naših saradnika, osoblja i pristalica", saopštio je portparol Bajdenove kampanje u Teksasu Tarik Toufik, uz poruku "Vidimo se 3. novembra."

Predsedavajući Republikanske partije u Teksasu Alen Vest u saopštenju je odbacio medijske izveštaje o incidentu kao "nove lažne vesti i propagandu", dodajući "Pripremite se da izgubite... prestanite da me zamarate."

Teksas nije jedino mesto gde su konvoji Trampovih pristalica izazvali konsternaciju. Na društvenim medijima vide se vozila sa Trampovim zastavama kako blokiraju saobraćaj na mostu Vajstoun preko Ist Rivera u njujorškoj opštini Bronks.

Lokalni mediji prijavili su u nedelju slične blokade saobraćaja na autoputu (Garden Stejt Parkvej) u Nju Džersiju i mostu preko reke Hadon koji spaja njujorške okruge Vestčester i Roklend.

XS
SM
MD
LG