Linkovi

Tri dana do izbora: Tramp posetio Pensilvaniju, Bajden Mičigen


Donald Tramp i Džo Bajden poslednjeg vikenda kampanje posvetili su se ključnim državama Pensilvaniji i Mičigenu.
Donald Tramp i Džo Bajden poslednjeg vikenda kampanje posvetili su se ključnim državama Pensilvaniji i Mičigenu.

Sa samo tri preostala dana za kampanju pre izbora u SAD, dvojica glavnih kandidata posetila su ključne države koje mogu da odluče ishod. Republikanski predsednik Donald Tramp se fokusirao na Pensilvaniju, dok je demokratski kandidat, bivši potpredsednik Džo Bajden posetio Mičigen.

Prvi put tokom kampanje, Bajden putovao zajedno sa bivšim predsednikom Barakom Obamom. Posetili su Flint i Detroit, što je deo dvodnevne posete čiji je cilj da pridobiju što više glasova u Mičigenu.

Nazivajući Džoa Bajdena svojim "bratom", Barak Obama je optužio Donalda Trampa da nije ozbiljno shvatio pandemiju koronavirusa i da nije ozbiljno shvatio svoja predsednička zaduženja. Demokrate se oslanjaju na prvog crnačkog predsednika Amerike da motiviše crne birače u Mičigenu poslednjeg vikenda kampanje 2020.

Džo Bajden i Barak Obama na predizbornom skupu u Flintu u Mičigenu. Demokrate u kampanji svoje birače pozivaju da ostanu u automobilima da bi izbegli širenje koronavirusa.
Džo Bajden i Barak Obama na predizbornom skupu u Flintu u Mičigenu. Demokrate u kampanji svoje birače pozivaju da ostanu u automobilima da bi izbegli širenje koronavirusa.

Obama, 44. predsednik i Bajden, potpredsednik koji se nada da će biti 46. predsednik, održali su skupove u Flintu i Detroitu, pretežno crnačkim gradovima gde će jaka izlaznost biti ključna da se dugogodišnja demokratska država, koja je glasala za Trampa 2016. vrati na stranu Džoa Bajdena.

U Detroitu je na Bajdenovom mitingu nastupao pevač Stivi Vonder, koji je ranije održao koncerte na nekoliko demokratskih skupova, u Obaminim kampanjama 2008. i 2012. kao i za Hilari Klinton 2016.

Tramp drži četiri mitinga u gradovima širom Pensilvanije. Predsednik je tesnom većinom glasova pobedio u toj državi 2016. i nada se da će ponoviti taj uspeh. Prema anketama Bajden je trenutno u laganom vođstvu u Pensilvaniji.

Predsednik Tramp na mitingu na regionalnom aerodromu Pitsburg-Batler, 31. oktobra 2020.
Predsednik Tramp na mitingu na regionalnom aerodromu Pitsburg-Batler, 31. oktobra 2020.

Prva od četiri Trampove stanice u Pensilvaniji bio je gradić u Baks Kauntiju na istočnoj strani države. Ponavljajući čestu temu svoje završne poruke biračima, Tramp je ponovo izneo svoje neosnovane tvrdnje o izbornim prevarama, posebno skrećući pažnju na Filadelfiju, grad čija je velika afroamerička populacija ključna za Bajdenovu sudbinu u toj državi.

Kažu da treba biti vrlo, vrlo pažljiv oko toga što se događa u Filadelfiji", rekao je Tramp. "Svi treba da paze."

Predsednik se ponovo usprotivio nedavnoj odluci Vrhovnog suda koja dozvoljava Pensilvaniji da broji glasove upućene poštom i tri dana posle zatvaranja birališta. Dodatno vreme, rekao je Tramp bez dokaza, omogućiće prevare i potencijalno mu uskratiti pobedu u toj državi. "Šta se događa?", pitao je na mitingu kasno popodne u gradu Reding u Pensilvaniji. "To je veoma razočaravajuća odluka ali dobijao sam mnoge razočaravajuće odluke od Vrhovnog suda."

Tramp je novinarima u petak rekao da nije siguran gde će provesti izbornu noć, nakon što je Njujork Tajms objavio da je otkazao planove da se pojavi na skupu u Tramp Internešnel hotelu u Vašingtonu.

"Još nisam odlučio", rekao je Tramp reporteru koji ga je pitao gde planira da provede izborno veče. Predsednik je ocenio da će restrikcije koje je lokalna vlada u Vašingtonu uvela zbog koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja više od 50 ljudi, biti faktor u donošenju odluke.

"Znate, Vašington DC je zatvoren, gradonačelnica ga je zatvorila. Imamo hotel ali ne znamo smemo li da ga koristimo ili ne, ali znam da je gradonačelnica zatvorila Vašington. Ako je to slučaj, verovatno ćemo ostsati ovde ili izabrati neku drugu lokaciju."

Prema nacionalnom anketama, Bajden je u vođstvu od 7 ili 8 procenata u odnosu na Trampa iako je razlika upola manja u nekoliko ključnih država, koje će verovatno odlučiti ishod u Elektroskom koledžu.

XS
SM
MD
LG