Linkovi

Neizvestan ishod američkih izbora, brojanje glasova u toku


Brojanje glasova u Filadelfiji, državi Pensilvaniji koja je među odlučujućima za ove izbore
Brojanje glasova u Filadelfiji, državi Pensilvaniji koja je među odlučujućima za ove izbore

Pobednik predsedničkih izbora u SAD ni u sredu 4. novembra nije proglašen, jer se glasovi još broje u pojedinim državama koje mogu da odluče ishod.

U nekim od tih država poput Džordžije, Severne Karoline ili Mičigena Donald Tramp uživa blagu prednost nad Džoom Bajdenom, ali glasovi nisu u potpunosti izbrojani, dok je u Viskonsinu jako mala razlika između dvojice kandidata i čeka se da se svi glasovi izbore, navodi AP.

U Pensilvaniji je brojanje glasova omogućeno do 6. novembra, a trenutno i tamo vodi Tramp, iako je izbrojano manje od

Uprkos neizvesnom ishodu, predsednik Donald Tramp je proglasio pobedu i najavio da će pokušati da od Vrhovnog suda zatraži da zaustavi brojanje glasova.

"Ovo je velika prevara. Što se mene tiče, ja sam pobedio", kazao je predsednik.

Bajden se ranije obratio svojim pristalicama u Vilmingtonu i rekao da veruje u svoju pobedu.

"Verujte, ljudi, pobedićemo", rekao je Bajden.

Posle najave Trampa da će se obratiti Vrhovnom sudu, Bajden je najavio da će se njegov pravni tim tome suprotstaviti.

Predsednik Tramp je iz Bele kuće poručio da "demokrate žele da pokradu izbore", što je Tviter sakrio uz obrazloženje da su njegove tvrdnje sporne i obmanjujuće.

Rekao je da će od Vrhovnog suda tražiti da obustavi glasanje u Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu gde vodi, ali gde nisu svi glasovi izbrojani.

Šta je sa ostalim trkama?

Demokrate su na putu, kako se i očekivalo, da zadrže kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa. Ali, prema podacima agencije AP, ima još 66 trka čiji ishod nije poznat.

Da bi osvojili većinu i u Senatu potrebno je da zadrže sva postojeća i osvoje četiri nova mesta u slučaju da predsednik Tramp dobije drugi mandat, ili tri ukoliko pobedi demokrata Džo Bajden.

Prema projekcijama agencije AP, dobili su Arizonu i Kolorado i za sada imaju 45 mesta, dok republikanci imaju 47. Još šest senatskih trka nije odlučeno.

Kontrola nad Senatom mogla bi da zavisi od ishoda izbora u Džordžiji.
Kontrola nad Senatom mogla bi da zavisi od ishoda izbora u Džordžiji.

Republikanski senator Mič Mekonel iz Kentakija, lider republikanaca u Senatu, osvojio je svoj sedmi mandat.

Trampov saveznik, republikanski senator Lindzi Grejem porazio je demokratu Džejmija Harisona, bivšeg predsednika Demokratske partije Južne Karoline. Demokrate su se nadale da bi Harison, koji je prikupio rekordnih 57 miliona dolara donacija u jednom tromesečju - što je rekord u trkama za Senat - uspeti da preokrene tu državu ali je Grejem zadržao svoje mesto.

Kontrola nad Senatom mogla bi da zavisi od ishoda glasova u Džordžiji, gde se biraju oba senatora - jedan na prevremenim izborima koji su bili trka troje kandidata, a drugi krug se održava tek 5. januara 2021, što znači da pitanje većine u gornjem domu američkog Kongresa možda neće biti odlučeno pre početka naredne godine.

XS
SM
MD
LG