Linkovi

“Za građane Srbije koji žele demokratsku budućnost - Bajden bolja opcija”


Bajden na mitingu u Mičigenu
Bajden na mitingu u Mičigenu

Ako na predsedničkim izborima u SAD pobedi demokratski kandidat Džozef Bajden, Amerika će biti usklađenija sa EU što će se odraziti na evropske integracije Srbije i pitanje Kosova, ocenili su učesnici veb diskusije “Američki izbori i srpske dileme”. Saglasni su da Bajden i Tramp propagiraju različite sisteme vrednosti, te da bi promena u Beloj kući i u tom smislu mogla da utiče i na Srbiju.

“Šta je bolje za Srbiju? Kratak odgovor je: za one građane koji očekuju demokratsku i uspešnu i budućnost bez korupcije, ne sumnjam da će Bajden biti bolji. Za one koji su zadovoljni i hoće da se vrate unazad, Tramp je dobro rešenje“, ocenio je Tomas Kantrimen, dugogodišnji američki diplomata koji je radio i na Balkanu i sadašnji predsednik borda direktora Udruženja za kontrolu naoružanja.

On je ocenio da Bajden, za razliku od Trampa, “zna gde je Srbija na mapi” i da je bio u regionu nekoliko puta. Ističe i da će Bajdenova administracija biti usaglašenija sa EU u vezi sa rešavanjem otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, te da neće na region gledati kao na arenu u kojoj se takmiči sa Briselom.

“To ne znači da će dijalog Srbije i Kosova brzo da se reši, jer su problemi u Beogradu i Prištini, a ne Briselu i Vašingtonu“, kaže Kantrimen.

Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador Srbije u SAD, sada profesor na Ekonomskom fakultetu, ne veruje da će Zapadni Balkan biti visoko na agendi budućeg predsednika Amerike, ali da treba očekivati da se u slučaju pobede Bajdena „američka politika vrati na staro“.

„Pretpostavljam da će Bajden imati mnogo pitanja da rešava i hitnijih stvari od Zapadnog Balkana, tako da verujem da će se svrstati uz EU i promovisati dogovor u Briselu. Tako da će cela priča o Vučiću i Tačiju koji su navodno dogovorili razmenu teritorija, nestati“.

„Poslednjih godina stabilnost ispred demokratije“

Direktor programa TV Njuzmaks Adria Slobodan Georgiev ukazuje da bi, kada je reč o Kosovu, aktuelni predsednik Tramp možda bio bolja opcija za Srbiju.

„Ako Bajden pobedi, možda traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. A iz perspektive Srbije, koja želi da očuva teritorijalni integritet, Tramp je bolji“.

Ipak, Georgiev naglašava nešto drugo: da je u Vašingtonu potrebno imati partnera za razgovor o sistemu vrednosti.

Mi kao građani bismo u Vašingtonu želeli da imamo sagovornika sa kojim razgovaramo o demokratskim vrednostima. A to se izgubilo prethodnih godina. Za ljude na Balkanu, Amerika je bila simbol demokratije i slobode. Ali, poslednjih godina, SAD su stavile stabilnost ispred demokratije“.

„Srbi u Americi ne mogu da odluče izbore“

Tomas Kantrimen kaže da Srbi u Americi većinom žive u državama koje mogu da odluče izbore - Viskonsinu, Mičigenu, Ohaju, Pensilvaniji - ali, da ih nema toliko da njihovi glasovi odluče ishod izbora, osim ako razlika bude veoma mala.

Ivan Vujačić ocenjuje da Srbija ne bi trebalo da se svrstava ni uz jednog kandidata.

Međutim, bivši šef diplomatije Srbije, a sadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić više puta je pozvao srpsku dijasporu u SAD da glasa za aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Dan pred američke izbore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da bi za Srbiju bilo lakše da pobedi Tramp, ali da „nismo mi ti koji odlučujemo“.

XS
SM
MD
LG