Linkovi

Zvaničnici SAD: Nije primećeno strano mešanje u predsedničke izbore


Služenik priprema glasove pristigle poštom za brojanje, u sredu, 4. novembra 2020, u centru za konvencije u Lankesteru, Pensilvanija. (AP Photo/Julio Cortez)
Služenik priprema glasove pristigle poštom za brojanje, u sredu, 4. novembra 2020, u centru za konvencije u Lankesteru, Pensilvanija. (AP Photo/Julio Cortez)

Američki zvaničnici za bezbednost izbora izjavili su da će bez obzira na to ko izađe kao pobednik na predsedničkim izborima u zemlji, ishod odrediti američki glasači, a ne strani protivnici.

"Nemamo dokaza da je bilo koji strani protivnik bio sposoban da spreči Amerikance da glasaju ili da promeni zbirne podatke", rekao je kasno u sredu Kristofer Krebs, šef američke Agencije za sajber-bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA).

Izjava je usledila nakon što su zvaničnici za izbore i bezbednost izneli slična uveravanja posle zatvaranja birališta u utorak kasno uveče, kada je general američke Sajber komande Pol Naksoni rekao da je "uveren da su akcije koje smo preduzeli protiv protivnika tokom proteklih nekoliko nedelja i meseci obezbedile da se ne umešaju".

Sapštenje CISA takođe dolazi u ključnom trenutku, pošto izborni zvaničnici u nekolicini država broje poslednje glasove u onome što je postalo tesna trka između američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog izazivača, bivšeg potpredsednika Džoa Bidena.

Trampova kampanja već je pokušavala da ospori neke rezultate, podižući tužbu u državi Mičigen zbog žalbi na pristup lokacijama za brojanje, dok je tražila ponovno brojanje u državi Viskonsin.

Društvene mreže takođe su pune glasina i navoda o domaćim prevarama, uključujući neke navode koji su kružili nalozima koji pripadaju članovima Trampove porodice ili drugim njegovim visokorangiranim pristalicama.

CISA i FBI u sredu su odbili da komentarišu navode, ali organizacije koje predstavljaju državne zvaničnike za izbore saopštile su da "marljivo broje svaki prihvatljivi glasački listić".

"Tokom izbora, više od 100 miliona glasačkih listića je ubačeno sigurno i bezbedno, lično i putem pošte", navodi se u zajedničkoj izjavi Nacionalne asocijacije direktora državnih izbora i Nacionalne asocijacije državnih sekretara.

"Ovi rezultati su nezvanični, a brojevi će se i dalje menjati dok ih ne pregledaju i ne potvrde", kaže se u izjavi i dodaje: "Ovo je standard za sve izbore".

U nedeljama koje su prethodile glasanju na nacionalnom nivou u utorak, američki obaveštajni zvaničnici javno su priznali da su Iran i Rusija pokušali da se umešaju u izbore hakovanjem sistema povezanih sa bazama podataka o registraciji birača.

Rekli su da dok su se Iranci ubacili u bazu podataka jedne države i koristili te informacije kao deo kampanje dezinformacija. Napadi su ugašeni i nisu imali nikakvog uticaja na izbore.

Ipak, Naksoni iz Sajber komande objavio je u sredu da, uz glasove koji se i dalje broje, njegovi timovi i dalje ostaju aktivni, "suprotstavljajući se stranim protivnicima koji žele da se umešaju".

Druge vladine agencije zadužene za pomoć u obezbeđivanju izbora provele su dan u sredu preusmeravajući svoj fokus sa zaštite izborne infrastrukture u SAD uzvraćanje protiv kampanja dezinformacija osmišljenih da potkopaju poverenje u same izbore.

"Mogli biste potencijalno da vidite kvarenje (veb stranice), manipulacijom brojanjem na određenim veb lokacijama ili čak na medijima", upozorio je visoki zvaničnik CISA-e, govoreći pod uslovom anonimnosti, kasno u utorak u trenutku zatvaranja birališta. "Mogli biste da vidite kampanje dezinformacija kako se pojačavaju ili iznose lažne rezultte ili ishode".

Zvaničnici i stručnjaci rekli su da su neke od tih kampanja počele da se odvijaju kad su birališta počela da se zatvaraju u utorak, ukazujući na objave na društvenim mrežama, na stranicama medija koje podržavaju Rusi.

Kasno u sredu, CISA je preko Tvitera pozvala Amerikance da budu oprezni.

"Vidimo izveštaje o lažnim medijskim nalozima koji prozivaju državu", rekao je Krebs iz CISA, ukazujući na seriju tvitova koji se pretvaraju da dolaze iz Asošijeted presa, tvrdeći da je Bajden osvojio Mičigan, iako u to vreme nije upućena takva procena.

Neki stručnjaci upozorili su da američki protivnici verovatno ulažu svoje vreme, kako bi iskoristili postojeći američki ekosistem za širenje dezinformacija.

"Strani akteri moraju samo da pojačaju ono što određeni domaći akteri govore“, rekla je Nina Jankovic, saradnica za dezinformacije iz međunarodnog centra za naučnike Vudro Vilson sa sedištem u Vašingtonu. "Mnogo više toga može se postići u periodu nakon izbora, u smislu podsticanja većeg nepoverenja u demokratski sistem na duži rok", rekla je ona.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG