Linkovi

SAD zvanično napuštaju Pariski sporazum o klimi


Demonstranti u Vašingtonu 2019. na maršu za klimu, protivili su se povlačenju Amerike iz dogovora
Demonstranti u Vašingtonu 2019. na maršu za klimu, protivili su se povlačenju Amerike iz dogovora

SAD su i formalno istupile iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama u sredu, što je ispunjenje obećanja predsednika Donalda Trampa da će zemlju, drugu po redu na svetu po emisiji štetnih gasova, povući iz borbe protiv klimatskih promena.

Dok se čekaju rezultati izbora u SAD, poznato je da je demokrata Džo Bajden najavio da će se pod njegovim vođstvom, SAD vratiti u taj sporazum.

"Povlačenje SAD će ostaviti veliku prazninu u našem sporazumu i globalnim naporima da se ispune ciljevi iz Pariskog dogovora", rekla je Patrisija Espinosa, sekretarka Mreže UN za klimatske promene.

SAD će ipak ostati članica te organizacije UN.

Tramp je najavio povlačenje iz Pariskog sporazuma 2017. uz tvrdnju da šteti američkoj ekonomiji.

SAD su jedine od 197 potpisnica sporazuma koja se iz dogovora povlače. Prema sporazumu koji je potpisan za vreme Baraka Obame 2015, Amerika se obavezala da će smanjiti emisiju štetnih gasova od 26 do 28 odsto do 2025.

Bajden se obavezao da će te ciljeve ispuniti, i da će do 2050. godine dostići da nema emisije štetnih gasova, jer će uložiti ogroman novac u transformaciju ekonomije.

Mnogi naučnici veruju da svet mora drastično da smanji emisije štetnih gasova, kako bi se izbeglo globalno zagrevanje. Kina, Japan, Južna Koreja i EU su smanjile tu emiisju.

XS
SM
MD
LG