Linkovi

Dan pred izbore Tramp i Bajden još jednom u neopredeljenim državama


Znakovi obe kampanje u dvorištu u Ferfeksu, Virdžiniji
Znakovi obe kampanje u dvorištu u Ferfeksu, Virdžiniji

Još jedan dan ostao je do američkih predsedničkih izbora, a u finišu kampanje aktuelni predsednik Donald Tramp održaće miting u četiri države, dok se demokrata Džo Bajden fokusirao na neopredeljene Pensilvaniju i Ohajo.

Tramp, koji želi drugi mandat, u ponedeljak će održati mitinge u Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Viskonsinu i dva u Mičigenu. U tim državama je pobedila Hilari Klinton 2016. sa malom razlikom, a ankete sada pokazuju da postoji rizik da ih Bajden dobije.

Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris provešće veći deo dana u Pensilvaniji i održaće mitinge u četiri okruga koja su procenili da su važna za izbor.

Džo Bajden će održati miting pred članovima sindikata i afroameričke zajednice u Pistburgu, a uveče će mu se na mitingu pridružiti i pevačica Lejdi Gaga.

Predsednik Tramp je na tviteru napisao da je Lejdi Gaga među umetnicima koji se protive vađenju nafte iz škriljaca, što je industrija u kojoj rade mnogi u Pensilvaniji, te da dolazak Lejdi Gage dokazuje da će Bajden to zabraniti, što će povećati cenu energenata.

Bajden će posle Pensilvanije otići u Ohajo, državu u kojoj je prema istraživanjima blizu Trampa, koji je pobedio 2016.

Demokrata je svoju kampanju koncentrisao maltene samo na one države u kojima je Tramp pobedio 2016. i kritikovao predsednika zbog toga kako je upravljao pandemijom i pitanjem rasne nejednakosti.

Dok zemlju i dalje potresaju protesti zbog policijskog nasilja, Bajden okrivljuje predsednika za podsticanje rasnih podjela. Tramp, pak, poručuje da samo on može da vrati zakon i red, a demokratskog kandidata optužuje da podržava anarhiste i da se zalaže za socijalističku agendu koja će, kako tvrdi, uništiti zemlju.

“Bajdenov završni argument je isti kao njegov uvodni - da je vrijeme za ujedinjene zemlje i novi početak. Završni argument Trampove kampanje je da će Džo Bajden i demokrate uništiti zemlju. U to je teže ubediti birače”, kaže republikanski strateg Vil Ers.

Tramp je intenzivnu kampanju u finišu počeo u nedelju okrugu Mejkomb u Mičigenu, državi na srednjem zapadu koju je, 2016. godine, neočekivano osvojio sa manje od 11.000 glasova razlike u odnosu na demokratu Hilari Klinton, i zatim pobedio u trci za Belu kuću.

Iz Mičigena, Tramp je komentarisao mere zatvaranja u Evropi, koje je nazvao "drakonskim" i ponovio svoje obećanje da će nastaviti da drži ekonomiju otvorenom.

U Filadelfiji u nedelju, Bajden je osudio odgovor administracije na virus, poručujući "on je virus", pri čemu je mislio na Trampa.

Predsednik Donald Tramp pozdravlja svoje pristalice na mitingu na regionalnom aerodromu u mestu Dubjuk u Ajovi, 1. novembra 2020.
Predsednik Donald Tramp pozdravlja svoje pristalice na mitingu na regionalnom aerodromu u mestu Dubjuk u Ajovi, 1. novembra 2020.

Bajden je kasnije komentarisao izveštaj Aksiosa da je predsednik svojim saradnicima rekao da će proglasiti pobedu u izbornoj noći čak i ako ishod u Elektroskom koledžu ne bude jasan.

"Predsednik neće pokrasti ove izbore" poručio je demokratski kandidat.

Tramp je novinarima rekao da izveštaj Aksiosa nije tačan, prenosi agencija Rojters, ali je rekao da je "užasna stvar" da se glasovi broje posle izbora u utorak.

Prema najnovijim anketama, Bajden i dalje ima prednost nad Trampom u Mičigenu i Viskonsinu, i u manjoj meri u Pensilvaniji, tri tradicionalno demokratske države koje je Tramp osvojio tesnom većinom glasova pre četiri godine, ali se Bajden nada da će vratiti Demokratskoj partiji ove godine.

Značaj te tri države proističe iz činjenice da, ukoliko Bajden pobedi u sve tri, kao i svim preostalim državama u kojima je Klinton pobedila 2016 godine - osvaja Belu kuću. Ankete trenutno pokazuju da Bajden vodi u svim državama koje je osvojila Klinton, što znači da Tramp ima teži put da osvoji drugi mandat.

“Pensilvanija je ključna država koju treba pratiti tokom izborne noći. Trebalo bi, između ostalih, pratiti i Floridu. Ako predsjednik ne bude imao dobre rezultate ili čak izgubi na Floridi, onda je teško vidjeti koji mu je put do pobjede”, kaže republikanski strateg Amanda Jovino.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori na mitingu ispred baptističke crkve Šeron 1. novembra 2020.
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden govori na mitingu ispred baptističke crkve Šeron 1. novembra 2020.

I Bajden i Tramp su često posećivali sve tri države. Tramp je u subotu održao četiri mitinga u Pensilvaniji a Bajden drži dva skupa u Filadelfiji, najvećem gradu Pensilvanije, u nedelju, koji većinski obično glasa za demokrate. Trampova snaga u Pensilvaniji više je koncentrisana na konzervativnija, ruralna područja i manje gradove.

Posle svoje stanice u Mičigenu, Tramp obilazi još četiri ključne države - poljoprivrednu državu Ajovu, gde prema novim anketama vodi ispred Bajdena, kao i Severnu Karolinu, Džordžiju i Floridu - još tri države koje je predsednik osvojio 2016. i koje će imati ključnu ulogu u ukupnom nacionalnom ishodu na izborima u utorak.

"Imali smo veliku pobedu ovde pre četiri godine", rekao je Tramp svojim pristalicama u mestu Dubjuk u Ajovi u nedelju.

Prema nacionalnim anketama, Bajden vodi sa oko 8 procenata ispred Trampa, koji bi mogao da postane tek treći američki predsednik u protekle četiri decenije koji nije uspeo da osvoji drugi mandat.

Američke izbore, međutim, ne odlučuju direktni glasovi nego indirektna forma demokratije - Elektorski koledž koji ima 538 članova. Svakom kandidatu potrebna je većina od 270 glasova. U svim američkim državama osim dve, pobednik u državi osvaja sve glasove elektora te države, a najnaseljenije države imaju najviše elektora.

Bajdenova prednost na nacionalnom nivou donekle potiče iz velike prednosti koje ima u dve najnaseljenije države koje će skoro sigurno osvojiti - Kaliforniji i Njujorku, dok će Tramp skoro sigurno osvojiti niz manjih republikanskih država u poljoprivrednom i ruralnom središtu zemlje.

Međutim, nova anketa koju su sproveli NBC Njuz i Vol Strit Žurnal, pokazuje da Bajden vodi u 11 od 12 presudnih država, u proseku sa 51% prema 45% glasova - a to su Arizona, Florida, Džordžija, Ajova, Mejn, Mičigen, Mineosta, Severna Karolina, Nju Hempšir, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin.

Prema vebsajtu fivethirtyeight.com, koji kompilira rezultate anketa, Bajden vodi u 11 tih država, sa izuzetkom Ajove, ali je u nekima od njih Bajdenova prednost veoma mala.

Više od 93 miliona ljudi već je glasalo na izborima, što je oko dve trećine ukupnih glasača 2016. kada je na izbore izašlo 138, 8 mililona ljudi, prema podacima Američkog izbornog projekta.

XS
SM
MD
LG