Linkovi

Uhapšeni zbog sumnje da su planirali ubistvo ambasadora Mjanmara u UN


Arhiva - Ambasador Mjanmara u Ujedinjenim nacijama Kjaw Moe tokom zasedanja Generalne skupštine UN, 26. februara 2021, u Njujorku.
Arhiva - Ambasador Mjanmara u Ujedinjenim nacijama Kjaw Moe tokom zasedanja Generalne skupštine UN, 26. februara 2021, u Njujorku.

Vlasti u SAD uhapsile su dvojicu državljana Mjanmara koji borave u Njujorku u vezi sa navodnom zaverom da ubiju ambasadora svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama Kjav Moe Tuna, saopštili su federalni tužioci.

Prema saopštenju američkog tužilaštva u južnom okrugu Njujorka, Fio Hajn Htut je osmislio plan sa trgovcem oružjem na Tajlandu koji prodaje oružje mjanmarskoj vojsci. Prema planu, Fio Hajn Htut bi "unajmio napadače da povrede ambasadora u pokušaju da ga nateraju da se povuče sa svog položaja". Ako ambasador ne odstupi, trgovac oružjem predlagao je da napadači koje je angažovao Htut ubiju ambasadora.

Drugooptuženi Ie Hajn Zav navodno je nameravao da pošalje novac Fio Hajn Htutu za finansiranje napada koji je trebalo da se dogodi u blizini Njujorka.

Obojica optuženih terete se po jednoj tački za zaveru radi napada i nasilnog napada na stranog zvaničnika, za koji je izrečena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Mjanmarska vojska, koja je 1. februara srušila vladu građanske liderke Aung San Su Ći, pokušala je da ukloni Kiav Moe Tun -a, koji se protivi vojnoj hunti, sa njegovog mesta u UN-u i da ga zameni. Kiav Moe Tun rekao je u sredu Agenciji Frans pres da mu je život ugrožen i da mu je dato dodatno obezbeđenje.

Krajem februara, Kjav Moe Tun je strastveno govorio pred UN-om.

"Nastavićemo da se borimo za vladu koja je narodna, od naroda, za narod", rekao je Kjav Moe Tun, a glas mu je pukao. Zatim se na svom maternjem burmanskom jeziku obratio građanima koji su ga slušali u Mjanmaru, takođe poznatom kao Burma.

"Zamolio bih sve vas da nastavite da se borite", pozvao je svoje sunarodnike, prema prevodu njegovih primedbi. "Revolucija mora uspeti!"

Na poruke u kojima se traže komentari advokata osumnjičenih nije odmah odgovoreno, javio je Asošijeted pres, a poruka i telefonski poziv u kojima se traži komentar poslati su misiji Mjanmara u UN-u.

Skoro 950 ljudi je ubijeno, više od 7.000 je uhapšeno, a 5.502 je i dalje u pritvoru od početka puča 1. februara, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (u Burmi), organizaciji za ljudska prava sa sedištem na Tajlandu i Mjanmaru.

U izveštaju su korićene neke informacije Asošijeted presa, Rojtersa i AFP-a.

XS
SM
MD
LG