Linkovi

Požar u zgradi u Prištini iz koje pokušavaju da isele stanare


Zgrada bivšeg Studentskog centra u Prištini posle požara, 27. novembra 2020. godine (Foto: VOA)
Zgrada bivšeg Studentskog centra u Prištini posle požara, 27. novembra 2020. godine (Foto: VOA)

Sinoć oko ponoći izbio je požar u zgradi bivšeg Studentskog centra u Prištini, u kojoj živi 15 porodica, a među njima i 86-godišnja Srpkinja Leposava Stojanović. Povređenih nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta. Stanarima ove zgrade, Opština Priština dala je nedavno rok da se do 1. decembra ove godine isele, jer je na tom mestu planirana izgradnja podzemne garaže.

U požaru koji se dogodio oko ponoći u četvrtka na petak u zgradi bivšeg Studentskog centra u Prištini u potpunosti je izgorela ostava, gde su pojedini stanari odlagali stvari.

“Sinoć smo mi spavali i odjedanom se čula neka buka, pošto mi živimo u centru niko nije reagovao, pošto smo mi navikli da čujemo vrištanje i buku i sve to. I onda je jedan komšija došao i lupao po vratima - zapalili su nas, zapalili su nas, bežite i onda smo svi vani izašli takvi kakvi smo bili. Bilo je prehladno. Jedan od komšija je pozvao vatrogasce i policiju, oni su stvarno brzo reagovali i došli su vrlo brzo”, rekla je za Glas Amerike stanarka ove zgrade Azra Ljatifi.

Povređenih nije bilo, a stanari, kojima je tada isključena i struja, su oko dva sata proveli ispred zgrade. Među njima i 86-ogodišnja Srpkinja Leposava Stojanović.

“Ona je stara žena, neće da otvori vrata svakome i treba da čuje glas nekome koga ona zna i kome veruje, ne može samo baš tako da ovori vrata i nije u stvari otvorila vrata kad je policija bila tu. Oni su otišli odmah kod nje. Mi smo svi koji smo bili prisutni rekli da idu odmah kod nje, ali sam potrčala zbog njenih godina da joj kažem, da ako se nešto desi da dođe kod nas da bude malo bezbednija, koliko može da bude”, navela je Azra Ljatifi.

Glasu Amerike je iz službe za informisanje Policije Kosova potvrđeno da se požar dogodio i da policija vrši istragu o uzrocima ili, kako je navedeno, faktorima koji su izazvali požar. Stanari sa kojima smo razgovarali smatraju da se požar nije desio slučajno.

“Ja ne znam da li je namerno ili ne, ali ja stavrno ne mogu da verujem da se ovo desilo nenamerno, jer do sada se nikad nije desilo”, rekao je jedan od njih.

Novinar Glasa Amerike Budimir Ničić u razgovoru sa stanarima zgrade bivšeg Studentskog centra u Prištini posle požara (Foto: VOA)
Novinar Glasa Amerike Budimir Ničić u razgovoru sa stanarima zgrade bivšeg Studentskog centra u Prištini posle požara (Foto: VOA)

“To je bila šupa, sigurno evo vidite bila su vrata i sve. Ovo nije zapaljeno šibicom sa drvima. To je posuto malo benzina ili neko gorivo. Pa vidite kako je gorelo, zahvatilo je tamo malo i onaj stan. To je neka namera ili nama šer da naprave stanarima ili opštini”, rekla je za Glas Amerike Leposava Stojanović.

Stanarima ove zgrade koji su 1973. godine od Studentskog centra dobili stanove na trajno korišćenje, Opština Priština nedavno je dala rok da se do 1. decembra ove godine isele, jer je u pitanju opštinsko vlasništvo, a da će im Opština plaćati kiriju u iznosu od 250 evra u narednih pet godina. Većina njih odbija tu ponudu Opštine.

“Mi ne tražimo njihovo ništa, mi samo tražimo naše pravo, a oni nama traže naše stanove. Kad mi traži stan, nek mi obezbedi stan”, poručila je Leposava Stojanović.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je pre nekoliko dana za Glas Amerike da stanari ove zgrade neće biti prinudno iseljeni dok im se ne nađe trajno rešenje i da se s tim - kako je kazao - složio i gradonačelnik Prištine Špend Ahemti.

Gradonačelnik Prištine i posle četiri dana nije odgovorio na pismo Glasa Amerike u vezi sa ovim problemom.

XS
SM
MD
LG