Linkovi

Učenici na Kosovu ponovo u školskim klupama, ali ne i đaci u sistemu Republike Srbije


Učenici osnovne škole "Faik Konica" u Prištini (Foto: VOA)
Učenici osnovne škole "Faik Konica" u Prištini (Foto: VOA)

Posle nekoliko meseci pauze u većini škola na Kosovu učenici su se vratili u školske klupe. Međutim, đaci koji nastavu pohađaju u sistemu Republike Srbije i dalje zbog pandemije koronavirusa nastavu prate na daljinu.

Povratak učenika u škole koje rade u kosovskom sistemu odvija se u dve faze. Prva je započela juče i podržazumeva da se u školske klupe vraćaju učenici ukupno sedam razreda, a narednog ponedeljka i učenici još pet razreda. U većinski srpskim sredinama škole su još prazne.

„Mi smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, dobili preporuke i na osnovu njhovih preporuka tako smo i postupali. Oni su preporučili da se odloži polazak u školu, odnosno da se nastava do daljeg odvija onlajn. Mi smo imali ankete sa roditeljima, uglavnom su roditelji bili za to da deca pođu u školu“, kaže za Glas Amerike direktor Prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu Dejan Denić.

Učenici na Kosovu ponovo u školskim klupama, ali ne i đaci u sistemu Republike Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Denić kaže da se za sada ne zna kada će krenuti nastava u školskim učionicama, ali da je njegova škola spremna za to.

„Izvršena je dezinfekcija po učionicama, medicinske službe su odradile taj deo posla. Ako bi se krenulo u školu delili bi odeljenja na grupe - pola učenika bi dolazilo u školu, pola bi slušalo nastavu onlajn“, kaže Denić.

Rodjitelji čija deca nastavu pohađaju u sistemu Republike Srbije smatraju da onlajn nastava predugo traje.

„Nema te direktne komunikacije sa nastavnicima, moji klinci su na primer peti razred i još nisu lično upoznali svoje nove nastavnike. Pritom i nama roditeljima koji radimo, zaista predstavlja veliki problem, jer kada odemo kući nastava je na TV-u već završena“, objašnjava za Glas Amerike Bojana Manitašević iz Gračanice.

„Onlajn nastava jeste sigunija, ali mnogo je teža i napornija. Ja kao majka sa troje dece jedva čekam da krenu deca u školu, jer mi ceo dan oduzima domaći, tako da sam ceo dan sa decom, radimo, pomažem im koliko mogu“, dodaje za Glas Amerike Barija Eminović iz Lapljeg Sela

Na osnovu odluke ministra obrazovanja i nauke u Vladi Kosova Rame Ljikaja, prvi čas u svim školama u ponedeljak je bio posvećen informisanju učenika o pandemiji koronavirusa. Prema pravilima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, u školama je obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance.

XS
SM
MD
LG