Linkovi

Babin Most kod Obilića: Obijena i opljačkana pravoslavna crkva


Opljačkana pravoslavna crkva na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Opljačkana pravoslavna crkva na Kosovu

U Selu Babin Most kod Obilića tokom noći je obijena i opljačkana crkva Pokrova Presvete Bogorodice. Ta crkva je u poslednjih 20 godina pet puta bila na meti lopova.

Provalnici su u crkvu ušli kroz prozor, gde su nakon premetačine i oštećenja nekoliko ikona, oltara i kandila, ukrali sveštenikovu torbu u kojoj je bilo oko 15 000 dinara. Provalnici su prehodnono preusmerili kamere video nadzora.

Ujutru rano sam ustao i proverio video nadzor, svako jutro mi je to neka navika od kako sam postavio taj video nadzor zbog tih pljački. Videli smo da neke kamere nisu baš onako kako su podešene, da ne osmatraju taj deo i onda smo videli da su oborene i kamere u crkvi“, rekao je novinarima sveštenik Aleksandar Našpalić.

Da li oni misle da tu stvarno ima novca, da se tu nešto može ukrasti: sveštenik Aleksandar Našpalić
Da li oni misle da tu stvarno ima novca, da se tu nešto može ukrasti: sveštenik Aleksandar Našpalić

Crkva je od 1999. godine pljačkana pet puta, a ovo je treći put u poslednje dve godine.

Da li oni misle da tu stvarno ima novca, da se tu nešto može ukrasti, stvarno ne bih znao da li im je to na meti ili su ti lopovi u stvarno beznadežnoj situaciji, pa jednostavno gledaju da ukradu bilo šta da bi došli do neke materijalne koristi“, kaže Našpalić.

Međutim, predstavnik sela Babin Most Goran Dančetović smatra motiv provalnika nije novac.

Svima je jasno da crkva nije banka i da to nije veliki novac. Svakako veća je šteta za nas meštane ovde i za sve pravoslavne hrišćane na Kosovu i Metohiji taj nematerijalni deo, taj strah, jer ako se provaljuje u crkvu, niko se ne oseća bezbedno ni u svom domu“, kazao je predstavnik sela Babin Most Goran Dančetović.

Ako se provaljuje u crkvu, niko se ne oseća bezbedno ni u svom domu: Goran Dančetović
Ako se provaljuje u crkvu, niko se ne oseća bezbedno ni u svom domu: Goran Dančetović

Uviđaj su nekoliko sati vršili pripadnici Policije Kosova, koji novinarima nisu dozvolili da priđu crkvi.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić osudio je obijanje crkve u ovom selu, reklavši da “oni koji pljačkaju ili na bilo koji drugi način oštećuju verske objekte, moraju znati da time čine ogromnu štetu svima koji se zalažu za toleranciju i suživot na Kosovu”, objavio je ministar Jevtić na svom Fejsbuk profilu.

U Babinom Mostu kod Obilića trenutno živi oko 800 Srba i 150 Albanaca.

XS
SM
MD
LG