Linkovi

Istražuje se napad na novinara Škumbina Kajtazija


Novinar Škumbin Kajtazi već dva puta je meta napada ove godine. (Foto: Fejsbuk)
Novinar Škumbin Kajtazi već dva puta je meta napada ove godine. (Foto: Fejsbuk)

Posle ponoći u nedelju, reporter Škumbin Kajtazi čuo je pucnje kako odzvanjaju u Južnoj Mitrovici. Kada je izašao napolje, Kajtazi, koji radi za vebsajt Reporteri, a vlasnik je sopstvenog medija Jepi Zë video je da mu je prozor na automobilu izrešetan mecima.

​Na fotografijama koje je novinar podelio na Fejsbuku vidi se smrskan prozor na strani vozača kao i rupe od metaka po automobilu.

Novinar Škumbin Kajtazi objavio je fotografije svog automobila, pogođenog mecima, u nedelju uveče u Mitrovici (Foto: Fejsbuk/Shumgin Kajtazi)
Novinar Škumbin Kajtazi objavio je fotografije svog automobila, pogođenog mecima, u nedelju uveče u Mitrovici (Foto: Fejsbuk/Shumgin Kajtazi)

Kajtazi je za Glas Amerike u sredu izjavio da ne može da pretpostavi koji je konkretan članak možda doveo do napada, ali kao istraživački novinar, urednik vebsajta Reporteri i vlasnik lokalnog medija dodaje:

"Mislim da odgovornost za svaki članak koji objavimo pada na mene".

Kosovski premijer Avdulah Hoti, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), lideri institucija i političkih parija kao i Udruženje novinara Kosova pozvali su na brzu istragu napada.

Hoti je zatražio od policije da istraga bude prioritet i naglasio da je sloboda medija garantovana i zaštićena zakonom.

“Napadi na novinare i medije su direktni napad na demokratske vrednosti. Zato će ih agencije za sprovođenje reda tretirati kao prioritet", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Njegov poziv je pozdravio američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, koji je u utorak tvitovao da novinari "zaslužuju naše poštovanje i zaštitu".

Policija je u nedelju saopštila da vodi istragu, ali za sada nije utvrđen motiv niti ko bi mogli biti počinioci.

Pucnjava se dogodila nekoliko meseci pošto je, u junu, neko pokušao da zapali njegov automobil, ali su komšije pozvale policiju, prenosi Međunarodno udruženje novinara.

Osumnjičeni je tada uhapšen, ali protiv njega nije podignuta optužnica. Kajtazi kaže da mu je tužilac rekao da je osumnjičeni priznao da je pokušao da zapali njegov automobil, rekavši da je to uradio zbog njegovog novinarskog rada.

"Uznemirujuće je što su se, u roku od četiri meseca, dogodila dva napada na Kajtazija", saopštilo je Udruženje novinara Kosova.

"Svaki napad na novinare je napad na javni interes i demokratiju u zemlji".

Udruženje je najnoviji napad opisalo kao "izuzetno uznemirujući", dodajući da ugrožava "ne samo klimu za rad novinara već i živote naših kolega".

OEBS je takođe osudio "čin zastrašivanja."


Ramuš Haradinaj, bivši premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da "sloboda nije kompletna bez prava na govor".

"Oni koji pokušavaju da predstave Kosovo kao nesigurnu zemlju, u kojoj se krši sloboda govora, kukavičkim napadima, moraju da se spreče a njihova štetna aktivnost po ovu zemlju zaustavi", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

U odvojenom slučaju ove godine, ugrožen je najmanje još jedan novinar, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku.

U septembru, Ermal Panduri, voditelj političkog programa i direktor TV stanice RTV Dukagjini, dobio je desetine pretećih poruka od korisnika Fesjbuka, uključujući pretnje smrću.

Novinar navodi da su pretnje započele pošto je kritikovao predsednika u vezi sa teritorijalnim sporom sa Srbijom.

“Ako novinari ne smeju da kritikuju politiku svoje zemlje, a da ne dobijaju pretnje po život, onda štampa ne može da slobodno radi na Kosovu", izjavio je tada programski direktor CPJ-a Karlos Martines de la Serna.

Reporteri bez granica (RSF) kao razlog za zabrinutost u oceni stanja na Kosovu istakli su fizičke i verbalne pretnje novinarima, kao i sajber napade na različite vebsajte.

“Mnogi mediji na Kosovu nisu finansijski stabilni, zbog čega su podložni političkim uticajima što često dovodi do auto-cenzure", saopštili su Repoteri bez granica u izveštaju o stanju medijskih sloboda 2020.

XS
SM
MD
LG