Linkovi

Naškodio sebi sumnjivom rakijom: Ivanu Vasiću na ruskoj klinici spasavaju vid


Ivan Vasić je pre četiri meseca izgubio vid posle konzumiranja domaće rakije sa velikim udelom metil alkohola.

Ivan Vasić iz Gračanice koji je pre četiri meseca potpuno izgubio vid nakon konzumiranja domaće rakije, koja je sadržala veliku količinu metil alkohola, imao je pre nekoliko dana prvu lekarsku intervenciju u Rusiji. Njegovi sugrađani nastavljaju da prikupljaju pomoć za njegov oporavak.

Tokom rada u bašti i voćnjaku, 40-godišnji Ivan Vasić je pre oko četiri meseca popio nekoliko čašica domaće rakije, proizvedene kako kaže - u Orahovcu. Ni slutio nije da će zbog toga potpuno izgubiti vid. Ispostavilo se da je rakija koju je pio toga dana sadržala 91 odsto metil alkohola. Pomoć je najpre potražio u Domu zdravlja u Gračanici, gde je posle rutinskog pregleda primio samo infuziju.

Vratio sam se kući legao sam, sutradan mi je bila muka i imao sam osećaj kao da je neko sve reflektore ovog sveta uperio u moje oči. Osećao sam se kao da je sunce bilo upereno u mene, toliko je jaka ta svetlost bila. Posle te jake svetlosti, pola sata kasnije sam počeo da gubim vid i za dva, tri dana sam potpuno izgubio vid”, kaže za Glas Amerike Ivan Vasić.

Bez vida zbog sumnjive rakije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Nakon skoro tri meseca lečenja u Nišu gde je, kako kaže, bio u životnoj opasnosti, lečenje je nastavio i u Novom Sadu, ali bez rezultata u vezi sa povratkom vida. Ivanova porodica pronašla je zatim u Rusiji specijalizovanu očnu kliniku gde im je rečeno da postoji mogućnost izlečenja. Ivan se vratio iz Rusije gde je obavio prve preglede i intervencije.

Bilo je oko desetak pregleda i doktor mi je rekao da može da se radi, ali da se rade dva manja zahvata. On je prvo planiraо veliki zahvat, ali je zatim rekao da bi to bilo rizično da mi rade odmah tu veliku operaciju, pa je radio dve manje u sredu i petak, za tri dana dve operacije na oba oka. To je metoda ubrizgavanja 'aloplante', nekog biološkog materijala…”, kaže Ivan Vasić, koji je otac dve devojčice.

Jedna lekarska intervencija u Rusiji uključujući i troškove prevoza i smeštaja, Ivana, čija je porodica lošeg materijalnog stanja, košta od pet do šest hiljada evra. S obzirom na to da se za sada ne zna koliko će ukupno puta morati na lečenje kod ruskih lekara, Ivanovi sugrađani iz Gračanice i okolnih mesta pokrenuli su drugu akciju za prikupljanja sredstava za njegovo lečenje. Pod sloganom “Da nas tata opet vidi” nekoliko lokalnih proizvođača cveća, hrane, kolača, torti i raznih suvenira organizovalo je mini “Bazar”, na kojem su prodavali svoje proizvode.

On je moj komšija, naš prijatelj, naš sugrađanin i razmišljala sam kako da mu pomognemo. Pozvala sam žene koje znam, koje prave slatkiše, slaniše, rukotvorine i tako smo nas 12 organizovale ovaj Bazar”, rekla je Dragana Marinković organizatorka ove akcije, koja se bavi proizvodnjom sitnih i dekorativnih kolača.

“Da nas tata opet vidi” - akcija pomoći Ivanu Vasiću
“Da nas tata opet vidi” - akcija pomoći Ivanu Vasiću

Okupili smo se da pokažemo da smo solidarni i da možemo nečim malim da čoveku koji je izgubio vid pomognemo i da učinimo mnogo. Ja se iskreno nadam da će te naredne operacije, posle ove prve koju je nedavno imao, doprineti da njegov život bude lakši i da njegova porodica bude srećnija”, rekla je Aleksandra Rakić, koja se bavi proizvodnjom torti.

Mislim da je ovo lep gest, došla sam da kupim nešto kako bismo pomogli našem bratu Ivanu”, kazala je Slađana iz Gračanice koja je kupovinom kolača podržala akciju.

Štandove je obišao i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je i proteklih meseci pružao podršku u prikupljanju sredstava za Ivanovo lečenje.

Mislim da je ovo veoma lep gest i drago mi je da akcija za Ivana traje, svi se nadamo najboljem. Veoma mi je drago da su naši meštani i dalje solidarni i da jednostavno uvek priskoče kad je potrebna pomoć. Ta solidarnost pogotovo u ovim vremenima nam je veoma bitna”, rekao je Popović.

“Da nas tata opet vidi” - akcija pomoći Ivanu Vasiću
“Da nas tata opet vidi” - akcija pomoći Ivanu Vasiću

Ivan Vasić je za Glas Amerike kazao da se policija Kosova pre nekoliko meseci interesovala za njegov slučaj trovanja rakijom i da mu je rečeno da je istraga u toku.

Pojedini mediji pisali su da je zbog konzumiranja domaće rakije sumnjivog porekla, prema nezvaničnim tvrdnjama, na centralnom Kosovu pre četiri meseca preminulo sedam osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG