Linkovi

Vlada Kosova uvodi nove mere zbog Kovida 19


ARHIVA - Zdravstveni radnici u zaštitnim odelima prebacuju pacijenta obolelog od koronavirusa, 15. april 2020. (Foto: Reuters/Laura hasani)
ARHIVA - Zdravstveni radnici u zaštitnim odelima prebacuju pacijenta obolelog od koronavirusa, 15. april 2020. (Foto: Reuters/Laura hasani)

Zbog naglog porasta novoobolelih od koronavirusa na Kosovu će od četvrtka stupiti na snagu nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa, saopštio je premijer Kosova Avdulah Hoti. Merama se između ostalog ograničava rad ugostiteljskih objekata, a u sedam opština će biti uveden i policijski čas.

Nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa Vlada Kosova uvodi pošto je proteklih nedelja zabeležen porast broja novoinficiranih Kovidom 19. Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da situacija sa koronavirusom na Kosovu vrlo ozbiljna - što potvrđuju i zvanični podaci.

„Kada se pandemija vratila u region i broj pozitinih slučajeva kod nas je počeo da raste. Reorganizacija je urađena, imamo 838 kreveta. Povećao se čak i broj onih sa pristupom kiseoniku. U univerzitetskom kliničkom centru je hospitalizovano 626 pacijenata. S obzirom na kapacitet moramo voditi računa o konkretnijim merama. Testovi su se utrostručili poslednjih nedelja, broj pozitivnih slučajeva je oko 1 od 3 koji se testiraju, a ponekad čak i do 50 odsto bude pozitivno. Čak su i smrtni sluačjevi u porastu“, rekao je Hoti.

Na konferenciji za novinare je predstavljen grafikon sa podacima o stopi zaraženosti po opštinama, na uzorku od 100 hiljada stanovnika. Opštine su u ovom slučaju podeljene u tri zone.

- Crvena zona, zona sa najvećim rizikom širenja infekcije, u kojoj broj inficiranih u toku nedelje prelazi 150 novih sluačjeva na 100 hiljada stanovnika.

- Narandžasta zona, u kojoj se broj broj pozitivnih kreće od 75 do 150 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

- Zelena zona, zona niskog rizika u kojoj je broj inficiranih na 100 stanovnika ispod 75 sluačajeva.

U zavisnosti od zone u opštinama će biti ograničeno i kretanje ljudi, kao i rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara. Opštine koje pripadaju crvenoj zoni su: Priština, Podujevo, Mitrovica, Peć, Đakovica, Gnjilane i Uroševac.

„U opštinama koje su u crvenoj zoni, sa najvećim rizikom širenja infekcije biće uveden policijski čas koji će trajati od 19 sati do 5 ujutro. Policijski čas će stupiti na snagu sutra. Sedam opština spada u opštine sa visokim rizikom širenja zaraze. Od 19 časova sve aktivnosti se obustavljaju i nameće se potpuno ograničenje. U vreme trajanja policijskog časa od 19 do 5 zabranjen je ulaz i izlaz iz tih opština“, naveo je Hoti.

Hoti napominje da će institucije koje ne budu sprovodile ove mere, biti zatvorene na tri meseca.

„Ova situacija može da se uporedi samo sa ratom. Tražimo razumevanje svakog građanina. Ove mere će doprineti opadanju slučajeva u narednih nedelju dana“, kazao je premijer Kosova.

Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu su u poslednja 24 sata registovana 733 nova slučaja obolelih od koronavirusa, a četiri osobe su preminule.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG