Linkovi

Kovid u Srbiji: Mere ostaju, situacija "stabilno loša", počela revakcinacija


Medicinsko osoblje tokom pandemije koronavirusa, u Kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad, Srbija, 2. aprila 2020. (Foto: Rojters, Feđa Grulović)
Medicinsko osoblje tokom pandemije koronavirusa, u Kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad, Srbija, 2. aprila 2020. (Foto: Rojters, Feđa Grulović)

Nema ublažavaja epidemioloških mera koje su na snazi, odlučio je u utorak Krizni štab Vlade Srbije, uprkos nekim najavama da bi mere mogle da budu ublažene.

Umro 15, dve hiljade novozaraženih

U Srbiji je u protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica koronavirusa umrlo 15 osoba, a novih 2.014 slučajeva zaraze potvrđeno je među 12.830 testiranih uzoraka, objavljeno je na sajtu covid-19.rs. Na bolničkom lečenju su 3.814 pacijenata, od kojih 129 na respiratoru.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je primetan blagi porast novozaraženih koji se može povezati sa povratkom sa skijališta i sa prisutnošću britanskog soja čije je prisustvo dokazano u više navrata.

Prepoznali smo da predstojeći praznici jesu dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva, kazao je Kon, prenosi N1.

On je naglasio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

Treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera, kazao je Kon naglašavaući da se to odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom – na planinama i skijalištima.

Kon je najavio i da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

Kon je rekao i da članovi Kriznog štaba nisu razgovarali o fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda i Milano, odnosno mogućnosti da se dozvoli publika.

Kon je ocenio i da je dinamika vakcinacije dobra i istakao da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinacija dnevno, kako bi se što pre dostigao bedem imuntiteta koji je preko potreban.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da se mere protiv koronavirusa ne poštuju dovoljno, o čemu govore brojke. Nema opuštanja posle prve doze vakcine, kazao je Lončar.

Počela revakcinacija

U hali 3 Beogradskog sajma u utorak ujutro poečela je revakcinacija građana koji su pre tri sedmice primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Na revakcinaciju je pozvano 1.246 građana, rekla je za RTS koordinatorka medicinskog tima na sajmu dr Dragana Milošević, prenosi FoNet, navodeći da je procedura ista kao i za prvu dozu vakcine, a da građani obavezno treba da ponesu ličnu kartu.

Do sada je protiv koronavirusa u Srbiji vakcinisano više od 537.000 ljudi, a drugu dozu primilo je više od 21. 000 ljudi.

U zemlju je jutros stigao novi kontigent sa 50.000 doza ruske vakcine Sputnijk Ve.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je epidemiološka situacija "stabilno loša", kao i da su mu jutros, uoči sednice Kriznog štaba, iz kovid ambulanti i bolnica upućeni apeli da se mere za sprečavanje korona virusa ne ublažavaju.

Tiodorović je rekao za TV Prva da su novogodišnji praznici dobro prošli kada je reč o broju obolelih, ali proteklih sedam dana se beleži rast, što je posledica povratka sa zimovanja na Kopaniku, Zlatiboru, ali i povratka u škole.

On je ukazao da je FK Crvena Zvezda, kako je to u programu rekao predsednik kluba Svetozar Mijailović, dobro napravila plan za utakmicu Zvezda-Milano, ali problem su navijači, koje treba ubediti "da sede na fizičkom rastojanju i nose masku". Mijailović je rekao da se klub spreman da uz epidemiološke mere organizuje utakmicu.

Tidorović je, međutim, naglasio da se "svuda u Evropi prvenstva se igraju bez publike". Ako bude dobra vakcinacija i situaciju kontrolišemo merama, moći ćemo na letovanje, ocenio je Tiodorović.

Kisić-Tepavčević: Gradimo kolektivni imunitet

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da Srbija uspešnije od mnogih zemalja gradi kolektivni imunuitet, ali da epidemiloški pokazatelji i dalje upozoravaju na neophodan oprez.

"Ima razloga za optimizam, ali još nismo dovoljno jaki kao populacija da sprečimo širenje bolesti, što pokazuju i podaci da je kod svakog petog testiranog potvrđeno prisustvo virusa. Zato i dalje moramo činiti sve da sprečimo infekciju i polako gradimo kolektivni imunitet", rekla je Kisić Tepavčević gostujući na RTS-u, naglašavajući da "ne smemo da se opustimo".

Govoreći o brojevima vakcinisanih, ona je ocenila da je po tome Srbija uspešnija od mnogih.

Mi gradimo kolektivni imunitet dosta uspešno, "uspešnije nego većina zemalja u svetu", ali to "ne treba da nas učini slabim i da se se opustmo", rekla je Kisić Tepavčević.

I kada bude popuštanja mera, kad god da se to desi, ne znači da virus nije tu. Imamo svakog dana i dalje oko 2.000 novoobolelih. Fokus na sprečavanju širenja infekcije treba da ostane i kada kada budu jednocifreni brojevi jer moramo biti svesni da je virus među nama, naglasila je Kisićć Tepavčević.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG