Linkovi

Brnabić: Srbija jedina zemlja u kojoj građani biraju vakcine


Ana Brnabić na predstavljanju ekspozea u Skupštini pre 100 dana
Ana Brnabić na predstavljanju ekspozea u Skupštini pre 100 dana

Premijerka Ana Brnabić predstaviila je javnosti rezultate rada njenog kabineta u prvih sto dana, u oblasti pandemije, ekonomije, borbi protiv organizovanog kriminala i ocenila da Srbija beleži rezultate kao "nikad u istoriji".

Govoreći o borbi protiv pandemije, Brnabić je ocenila da su u Srbiji izgrađene dve nove kovid bolnice, da je počela masovna imunizacija i da je do sada vakcinisano 512 hiljada ljudi, a revakcinisana 21 hiljada, prenosi Fonet. Ona je kazala da je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj građani mogu da biraju vakcine, kao i da je Srbija druga zemlja u Evropi u koju su uopšte stigle vakcine.

U Srbiji se koriste Fajzer/Bajontek i Sputnjik V vakcina koje su odobrene u većem delu sveta, i kineska Sinofarm vakcina, koju većina zemalja još nije odobrila, a od koje je u Srbiju stiglo milion doza.

Brnabić je govorila o o borbi protiv organizovanog kriminala i istakla da je Vlada to stavila na vrh liste prioriteta, pošto je borbu najavio predsednik Aleksandar Vučić. Ona je podsetila na akciju hapšenja organizovane grupe od 17 članova koja se sumnjiči za najteža krivična dela. Lider te grupe je Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe Partizana, a o tim hapšenjima će u ponedeljak zasedati i Savet za koordinaciju službi bezbednosti, najavio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Premijerka Ana Brnabić je povodom 100 dana Vlade ocenila da je Srbija napravila reforme u oblasti vladavine prava, kazala da se radi na izmeni Ustava u delu pravosuđa i primeni preporuka GRECO za borbu protiv korupcije.

Istakla je i da su usvojene strategije u oblasti medija i napravljena Radna grupa za zaštitu novinara.

Premijerka je podsetila da je država zdravstvenim radnicima isplatila nagrade od 10 hiljada dinara, da su jednokratnu pomoć dobili i ugostitelji, kao i penzioneri kojima je dato po 5.000 dinara.

Ana Brnabić je rekla da se radi na novom paketu pomoći privredi i građanima vrednom 2,5 milijardi evra.

12:17

XS
SM
MD
LG