Linkovi

U Srbiji 2.080 novozaraženih, vakcinacija samo na poziv


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva
Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 2.080 novozaraženih koronavirusom na 13.488 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 19 osoba.

Na bolničkom lečenju je 4.379 pacijenata, a na respiratoru ih je manje ljudi nego u ponedeljak, 168.

Od utorka 26. januara vakcinacija protiv Kovida 19 u Srbiji obavljaće se samo u zakazanim terminima koje građani dobijaju nakon prijave na portalu e-uprave ili kol centra, saopštila je Vlada.

Građani mogu da se prijave preko portala www.imunizacija.euprava.gov.rs ili telefonski na broj 0800 222 334 i na osnovu te prijave će im stići SMS sa tačnim vremenom i mestom gde treba da prime vakcinu.

U Srbiji je do sada vakcinisana 278.491 osoba, prenosi Fonet.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je za RTS da država želi da brzo sprovede imunizaciju, ali da je poterbno poštovati i prioritetne grupe.

Institut Batut je izradio plan vakcinacije koji ima tri faze i u kojem se precizno navode prioritetne grupe građana koje treba prvo da prime vakcinu.

Za upotrebu su odobrene tri vakcine: Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i kineska Sinofarm, a najveći broj građana primio je kinesku vakcinu od koje je u Srbiju stiglo milion doza.

Mirsad Đerlek je najavio da će u Srbiju stići nove količine vakcina i da će ih biti dovoljno.

On je za RTS rekao da je u ponedeljak stiglo 11.700 doza Fajzer/Bajontek vakcine, da sledećeg ponedeljka stiže 9.300, a do kraja februara još 105.300 doza vakcine.

Najavio je da se za sedam dana očekuje još 250 hiljada doza ruske vakcine, da su "pri kraju" razgovori sa Astra Zenekom da se, preko Poljske, dobije 800 hiljada vakcina i da se očekuje još kineskih vakcina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu da je u Srbiju stiglo još 10 hiljada vakcina, ali nije rekao ni koje su, niti odakle.

Vučić je rekao da je "svet danas kao Titanik gde bogati pokušavaju da obezbede čamce samo za sebe".

Direktor Infektivke klinike Goran Stevanović ocenio je nakon sastanka sa dirketorima kovid bolnica da je situacija "nešto mirnija" i da se razmišlja o smanjivanju kapaciteta u kovid bolnicama, prenosi Fonet.

On je najavio da će uskoro u svim bolnicama biti oformljene vakcinalne ekipe.

Na pitanje da li će EU priznati sve vakcine koje se koriste u Srbiji, a do sada dozvolu u EU ima samo Fajzer/Bajontek vakcina, Stevanović je rekao da ni unija još o tome nije postigla saglasnost.

"Naš je zadatak da zaštitimo naše stanovništvo bez obzira da li će putovati ili će ostati u Srbiji. Svaka vakcina do koje dođete i koja vam je data vas štiti i to je jedino bitno. Da li ćete putovati, ili nećete, to je sekundarno", rekao je Stevanović.

XS
SM
MD
LG