Linkovi

Vučić: Srbija želi da sama proizvoditi Sputnjik V do kraja godine


ARHIVA - Pakovanja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V (Foto: Reuters/Agustin Marcarian)
ARHIVA - Pakovanja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V (Foto: Reuters/Agustin Marcarian)

Srbija će investirati koliko god je neophodno da do kraja godine pokrene proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V, izjavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić agenciji Rojters.

Očekuje se da će zbog dogovora o domaćoj proizvodnji Srbiju iduće sedmice posetiti grupa ruskih ekspereta.

Preminulo 14, novozaraženih 1.968

U protekla 24 sata, do petka u 15 sati, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 14 ljudi, a među 11.854 testirana uzorka registrovano je 1.968 novih slučajeva zaraze, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 3.987 pacijenata, a na respiratorima 126.

Vučić je rekao da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigao inicijalni dogovor o tome da se pokrene procedura koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

Cilj Srbije, prema Vučićevim rečima, nije samo da Sputnjik V proizvodi za sopstvene potrebe, već i za izvoz u zemlje regiona.

"Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, mi ćemo uložiti", rekao je Vučić.

Rojters navodi da Srbija sa više od 530.000 vakcinisanih ili oko 7,5 odsto ukupne populacije, globalno ima četvrtu najvišu stopu vakcinacije na 100 ljudi, posle Izraela, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Srbija prioritet Rusije kad je reč o vakcinama

Ranije u petak, ruski ministar industrije i trgovine Deniso Manturov rekao je, posle sastanka u Moskvi sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije zaduženim za inovacije Nenadom Popovićem, da je Srbija prioritet za Rusku Federaciju kada je u pitanju zajednička proizvodnja vakcina, ali i kada je reč o nastavku isporuke proizvedenih vakcina Srbiji, preneo je Popović.

Popović je istakao, kako javlja FoNet, i da će rusku delegaciju predvoditi predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije, a da će je činiti vodeći tehnolozi čuvenog instituta Gamalej, predstavnici ruskih vlasti nadležnih za autorizaciju vakcine, kao i čelnici Ruskog fonda direktnih investicija, jedne od ključnih ruskih institucija u proizvodnji i distribuciji vakcina.

Zadatak ove delegacije je da utvrdi koliko brzo i u kom obimu možemo da započnemo proizvodnju ruske vakcine u Torlaku, rekao je Popović. Posle sastanka Popovića i Manturova održan je sastanak operativnih timova za pripremu posete ruskih stručnjaka Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Vakcinisano više od pola miliona građana

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u Srbiji do sada više od 508.000 građana primilo prvu dozu vakcine dok je 19.000 i revakcinisano, a blizu milion građana izrazilo je želju da se vakciniše.

Osim preko e-Uprave građani se za vakcinaciju prijavljuju i na broj 0800 222 334, a lokalne samouprave, takođe, imaju brojeve telefona za prijavljivanje.

"Princip prijavljivanja preko e-Uprave omogućio nam je da upravo najstariji građani i zdravstveni radnici stignu prvi do vakcine", rekao je Jovanović za RTS.

Prema njegovim rečima, građani su poslušali savete i najveći broj se izjasnio da bi primio bilo koju vakcinu koju naša Agencija za lekove odobri.

"Revakcinacija je ozbiljan logistički posao i poruka građanima je da u isti dan kada su primili vakcinu posle tri nedelje treba da prime i revakcinu. Dva dana pre toga dobiće i poruku i idu na isto mesto gde su primili prvu dozu", objasnio je Jovanović.

On kaže da će se otvoriti i novi punktovi kako na ista mesta ne bi išli i oni koji primaju prvu dozu i oni koji se revakcinišu. Građani ne treba da brinu, kaže Jovanović, i svi koji su se vakcinisali dobiće i revakcinu, a takođe i svi koji su se prijavili, a još nisu dobili poziv, biće vakcinisani i revakcinisani.

Zlupotreba, kaže, nema upravo zato što je sistem napravljen tako da prati sve faze vakcinisanja. Takođe, svi oni koji žive i rade u Srbiji imaju pravo da se prijave i da budu vakcinisani.

"Pored naših građana za vakcinu mogu da se prijave i strani državljani koji žive i rade u Srbiji. Oni, međutim, predstavljaju svega osam promila", rekao je Jovanović.

XS
SM
MD
LG