Linkovi

Brnabić tvrdi da u Srbiji ima dovoljno doza za revakcinaciju


U Srbiji su odobrene vakcine Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i Sinofarm
U Srbiji su odobrene vakcine Fajzer/Bajontek, Sputnjik V i Sinofarm

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.366 obolelih od koronaviursa na 7.893 testirana uzorka. Umrlo je još 20 ljudi. Prema podacima sa sajta covid19.rs, na bolničkom lečenju je 4.088 pacijenata, dok je na respiratorima 143.

U Srbiji je danas pauzirana vakcinacija kako bi se dezinfikovale prostorije i biće nastavljena u ponedeljak.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je do sada vakcinisano 483 hiljade ljudi, prema čemu je Srbija "prva u regionu i druga u Evropi", prenosi Fonet.

Brnabić je za TV Pink rekla da će biti dovoljno doza za revakcinaciju na vreme.

"Čim nam stignu kontigenti, mi polovinu ostavimo za revakcinaciju. Dakle, svi koji su primili vakcinu, ne treba da brinu za drugu dozu", poručila je premijerka Srbije i istakla da se Srbija ne ponaša kao Velika Britanija u kojoj će građani primiti drugu dozu posle 12 nedelja, a ne 3 kako se preporučuje.

Brnabić je ocenila da je situacija sa vakcinama u EU teška, a da su neki isključili Sinofarm vakcinu samo zato što je kineska.

"Kina nam je prodala vakcine, a mi smo jedina zemlja koja je nabavila vakcine, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija. Uspeli smo da budemo zemlja koja nije učestvovala, a dobili smo milion doza. Dakle, ipak ima solidarnosti i očekujem i nadam se proizvodnji Sputnika V", rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će ruska delegacija doći 11. feburara u Srbiju i da se nada da bi mogao biti postignut dogovor o proizvodnji ruske vakcine u Institutu Torlak.

Premijerka Brnabić je najavila i da će u Srbiju stići dodatne količine vakcina, ali nije rekla od kojih proizvođača.

XS
SM
MD
LG