Linkovi

Korona u Srbiji: Preminulo 19, novozaraženih 1.709, sve mere ostaju na snazi


Arhiva - Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović (Foto: sajt Vlade Srbije)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do petka u 15 sati, od Kovida 19 umrlo 19 osoba, dok je registrovano novih 1.709 slučajeva,od 10.638 testiranih osoba, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Na bolničkom lečenju je 4.731 osoba, od kojih 161 na respiratoru, rekao je on. Od početka epidemije u Srbiji od korona virusa obolele su 380.802 osobe, dok je umrlo 3.849 osoba. Ukupno je testirano 2.527.514, a do sada je vakcinisano 119.711 osoba, a taj broj se menja iz sata u sat, rekao je Tiodorović.

U ukupnom broju novoobolelih danas, 1.709, najviše obolelih je iz Beograda 430, Novi Sad sa 93 slučaja, Kragujevac i Niš po 62, dok su ostala mesta u manjem broju, preneo je FoNet.

Tiodorović je rekao da sve postojeće restriktivne mere za sprečavanje korona virusa ostaju na snazi.

Vakcinisano preko 84 hiljade ljudi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u četvrtak uveče da je do sada protiv korona virusa vakicinisano 84.075 građana, i da je zadovoljan kako funkcioniše sistem.

"Ono što nam daje nadu i veru jeste da su građani izabrali dobar put, a to je put da prevencijom dođemo do rezultata koji želimo, da bude što manje obolelih od korone u našim bolnicama", rekao je Lončar za RTS.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva i da se bolnice vrate iz kovid u normalan sistem rada, kako bi se lekari posvetili ostalim pacijentima koji čekaju na dijagnostiku i terapije.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović rekao je da je odziv za vakcinaciju dobar i da je više od trećine kolektiva vakcinisano, dok ostali već imaju antitela jer su bili zaraženi koronom. Istakao je da među pacijentima ima priličan procenat njih sa teškom kliničkom slikom.

Govoreći o trenutnoj situaciji na Infektivnoj klinici, Stevanović kaže da su brojevi sve bolji i da ima sve manje i pregleda i hospitalizovanih. Stevanović je rekao da dok je u najvećem piku bilo između 400 i 500 pregleda dnevno, od kojih je 30 odsto hospitalizovano, sad se obavlja između 150 i 180 pregleda.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković rekao je da možemo biti zadovoljni brzinom vakcinacije, ali je suština da se sa njom nastavi i da što veći broj populacije bude vakcinisan kako bi imali kolektivni imunitet.

Ukazuje da su sve tri vakcine nežive, a kontraindikacije su uske. Teže alergije su relativne kontraindikacije i uz odgovarajući oprez mogu da se ljudi vakcinišu, kaže Janković i objašnjava da neko ko ima tešku dijagnozu, može doći do odlaganja vakcinacije, dok je stanje loše.

"Kovid-19 svim pacijentima može više da naudi nego vakcina", kaže Janković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG