Linkovi

U Srbiji 1.960 novozaraženih, lekari kažu da je rano za popuštanje mera


ARHIVA - Testiranje građana na Institutu Torlak, decembar 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)
ARHIVA - Testiranje građana na Institutu Torlak, decembar 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

U Srbiji je registrovano još 1.960 novozaraženih koronavirusom na 10.458 testiranih, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 13 osoba. U bolnici je trenutno 3.818 ljudi, a na respiratorima 128 pacijenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj starih lica, koronavirus potvrđen je kod 301 korisnika i 266 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada.

Vakcinu protiv Kovida 19 je primilo više od 544 hiljade ljudi, a 9. februara počinje revakcinacija. Mediji prenose da je u Srbiju stigao novi kontingent od 8.190 doza Fajzer/Bajontek vakcine, a kako je najavio ministar za inovacije Nenad Popović, uskoro bi trebalo da stigne još 50 hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V.

"Još je rano za popuštanje mera"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se svakog dana, od ukupnog broja testiranih, otkrije 20 do 25 odsto pozitivinih i da još nije vreme za popuštanje mera. Krizni štab će o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji razgovarati u utorak.

On je za RTS objasio da je epidemijska kriva "zaravnjena na visokom nivou" i da u poslednjim danima ponovo raste broj pregleda u kovid ambulantama, te da je zbog lepog vremena došlo do opuštanja.

Ipak, naglašava da ne treba popuštati mere i da "treba izdržati dok se vakcinacija sprovodi".

"Vrlo je važno da za vakcinaciju imamo mirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet", rekao je Tiodorović.

Tiodorović je ocenio da je dosadašnji tempo vakcinacije dobar, ali da treba brže. Prema Batutovom planu imunizacije, predviđeno je da ove godine vakcinu primi 20 odsto stanovništva, odnosno 1,75 miliona ljudi.

"Imunitet na leto prazna priča"

Pulmolog Dejan Žujović, osnivač pokreta "Za sve moje ljude", izjavio je da se plaši da je priča o kolektivnom imunitetu tokom letnjih meseci ove godine biti "prazna priča".

On za N1 kaže da "zadržava dozu opreza da ovo neće biti kraj priče" i da može da se desi da lekari i ovo leto provedu u skafanderima.

Žujović smatra da, čak i uz dobar procenat vakcinisanih, broj obolelih može da bude visok svakog dana jer se ne zna priroda virusa, te da se neki ljudi javljaju lekaru i mesec, dva po izlasku iz bolnice.

Govoreći o vakcinama, Žujović je istakao da kineska vakcina ima uvoznu dozvolu, ali pita da li je registrovana jer u slučaju da nije, oni "kojima se desi nešto ružno posle vakcinacije", ne mogu da traže nadoknadu.

UKP podneli prijavu protiv Nestorovića

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) podnelo je Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd prijavu protiv nekadašnjeg člana Kriznog štaba Branimira Nestorovića zbog povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore, navodi se u saopštenju tog udruženja.

UKP ukazuju da je Nestorović iznosio "brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine" u medijima i time povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa.

UPK konstatuju da se nijedan drugi član Kriznog štaba nije usprotivio Nestorovićevim izjavama, čak ni onda kada je izjave davao u njihovom prisustvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG