Linkovi

Brnabić o "neverovatnim" rezultatima Vlade, Vučić o lažnoj nadi za Kosovo


Premijerka Ana Brnabić je najavila da će uskoro građanima podneti izveštaj o radu Vlade
Premijerka Ana Brnabić je najavila da će uskoro građanima podneti izveštaj o radu Vlade

Vlada Srbije obeležila je 100 dana rada sednicom kojoj je, na poziv premijerke Ane Brnabić, prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Premijerka je ocenila da je Vlada postigla "neverovatne rezultate" i najavila da će izveštaj o radu podneti u subotu.

"Razmatrali smo trenutno poziciju Srbije koja je u svakom smislu, čini mi se, neverovatna. Najbolji smo u Evropi prema ekonomskim rezultatima, danas drugi u Evropi po vakcinaciji. Veliku pažnju smo na sednici Vlade posvetili ekonomskom rastu za koji očekujemo da bude plus šest", rekla je Brnabić i dodala da je na sednici usvojena odluka da se za lečenje retkih bolesti u Srbiji u 2021. izdvoji tri milijarde dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je mnogo duže od premijerke na konferenciji za novinare, o Kosovu, vakcinama, borbi protiv organizovanog kriminala. Rekao je da je upoznao članove Vlade sa dešavanjima u Parizu, Briselu, Vašingtonu i rekao da "situacija oko Kosova i Metohije nije nimalo laka, ni jednostavna".

"Što se tiče Kosova i Metohije, mi ne smemo da podgrevamo lažne nade narodu i govorimo da su stvari divne. Nisu i neće biti. Moramo da se borimo za interese našeg naroda, da pomognemo narodu, da čuvamo interese Srbije. A da će stvari da budu med i mleko jer ćemo imati nečiju podršku, neće nikad...Francuska je priznala nezavisnost Kosova, ali ono što veoma poštujem je to što predsednik Emanuel Makron ne samo da neće da nameće svoje stavove, već pokazuje želju da sasluša i srpsku stranu, što nije slučaj sa mnogima koji su priznali nezavisnost Kosova", rekao je predsednik uz poruku da će se "truditi da nijednoj majci ne vrati sina u kovčegu".

Dodatne vakcine iz Kine i Rusije

Predsednik je najavio da će u naredne dve, tri nedelje u Srbiju stići "značajne količine vakcina".

"Danas sam razgovarao sa šefom Evropske komisije u Srbiji, gospodinom (Semom) Fabricijem, nadam se da će prve vakcine iz Kovaksa stići do kraja aprila...Mi smo već do sada naručili, ako potpišemo ugovore sa Rusima i Kinezima, imaćemo potpisane ugovore za 11,5 ili 12 miliiona vakcina. Ali, to ne mora ništa da znači, imate ugovor, a nemate vakcinu. A mi ćemo imati i ugovore i vakcine".

Vučić je apelovao na građane da se revakcinišu, a najavljeno je da revakcinacija počinje 9. februara i najavio da je Srbija kupila i "lekove protiv korone koji će stizati u martu, aprilu, maju".

"Nastavak borbe protiv mafije"

Predsednik Srbije je pohvalio akciju hapšenja 17 osumnjičenih za ubistva, otmice, trgovinu drogom, koju su sproveli Tužilaštvo za organizovani kriminal i MUP.

"Mislim da nema građanina koji nije zadovljan što je država pokazala da ne možete da činite teška krivična dela nekažnjeno...Ovo je težak i važan, ali ozbiljan nastavak velike i ozbiljne i odgovorne borbe protiv mafije, protiv onih koji su mislili da su jači od države i da mogu da rade šta hoće zbog veza i sprega i u državnom sistemu".

Predsednik nije konkretno odgovorio na novinarsko pitanje da li je ova akcija sprovedena tek kada je sa mesta ministra policije otišao Nebojša Stefanović.

"Pošto dugo slušam primedbe na račun Nebojše Stefanovića: niko nije idealan, znam za dobre i loše stvari koje je uradio. Srećan sam što je policija i ministar obavio dobar posao po ovim pitanju... Da li je to moglo pre pet meseci, nije... Ali, na kraju je država pobedila", rekao je Vučić i dodao da je pitanje uvezanosti sa državnim strukturama najvažnije pitanje koje sada nadležni organi istražuju.

O radu vlade

Kabinet Ane Brnabić, koja je u drugom mandatu predsednica Vlade Srbije, izabran je 28. oktobra 2020. godine i ima 21 resor.

Predsednik Vučić je rekao da je "savetima i molbama" uticao na ministre kako da troše novac, i apelovao da vrate energiju i entuzijazam, da se ne bave izborima i da razmišljaju šta će da ostane iza njih.

Nije želeo da potvrdi medijske spekulacije da je kritikovao pojedine ministre zbog dosadašnjeg učinka.

"Ono što mi je odvratno kada saznam da o svojim kolegama javljaju sve najgore, neretko i neistinito, da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima. Samo ne znam kako neko misli da je moguće da to ostane tajna. Zato je potrebno da bude više jedinstva, zajedničkih ciljeva i snova".

Mandat Vlade je, inače, predsednik oročio još pre njenog formiranja, na 3. april 2022. kada će biti održani vanredni parlamentarni, uz redovne predsedničke izbore.

XS
SM
MD
LG