Linkovi

Mere u Srbiji ostaju na snazi, vakcinisano više od 426 hiljada ljudi


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva
Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju i građani su tu dolazili i bez poziva

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je jednoglasnu odluku da do daljnjeg nema popuštanja trenutnih epidemioloških mera, izjavila je članica tog tela i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ona je posle sednice rekla da je epidemiološka situacija stabilnija, ali da je i dalje umiranje na visokom nivou, zbog čega se mere ne smeju popustiti, prenosi Fonet.

Jedina promena odnosiće se na korisnike staračkih domova koji su primili obe doze vakcine, te će njima biti dozvoljene posete u "strogo kontrolisanim uslovima".

U Srbiji je registrovano još 1.717 novozaraženih na 11.160 testiranih uzoraka. Umrlo je još 18 pacijenata, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. U bolnicama je 4.119 pacijenata, na respiratorima je 158 osoba.

Neželjene reakcije na vakcine

Direkrorka KC Vojvovodine i članica Kriznog štaba Edita Stokić rekla je da je ukupno vakcinisano 426.615 ljudi. U KC Vojvodine, kaže Stokić, traje vakcinacija zdravstvenih radnika, a odziv je ocenila kao "solidan".

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekao je da su registrovane 62 neželjene reakcije na vakcine koje su očekivane i poručio građanima da nema razloga za brigu.

On je za RTS objasnio da je najviše lokalnih reakcija, na mestu uboda, ali bilo je i povšene temperatura koja traje najviše tri dana, malaksalost, zamor, glavobolja. Najviše je reakcija na Fajzerovu vakcinu - 35, potom na vakcinu Sinofarm - 26 i jedna je zabeležena na Sputinjik V.

Stokić je objasnila da temperatura, malaksalost, bol u ruci mogu biti propratni efekti, ali ako se proceni da su oni efekti vakcinacije, ne treba se javljati lekaru.

"Ali treba imati na umu da ako je neko vakcinisan, ne sme se smatrati dovoljno imunizovanim i prekinuti da primenjuje mere zaštite...Dokle god se ne završi ciklus vakcinacije, moramo biti na oprezu kao i da nismo vakcinisani", rekla je Stokić i istakla da se od vakcine ne može zaraziti, ali se može desiti da se neko zarazi između dve vakcine.

Stiglo još vakcine Sputnjik V

Novi kontingent sa 40 hiljada ruskih vakcina Sputnjik V stigao je na aerodrom Nikola Tesla, a vakcine je dočekao ministar za inovacije Nenad Popović.

On je za RTS rekao da ova količina samo deo od dva miliona vakcina koje će u Srbiju doći tokom februara i marta, prenosi Fonet.

"Interes za rusku vakcinu u celom svetu je ogroman, Srbija je na njihovoj listi prioriteta broj jedan i ovaj dolazak vakcina u Srbiju danas pokazuje koliko Rusija ima bliske odnose sa Srbijom", rekao je Popović i najavio da će ruski stručnjaci uskoro doći u Srbiju kako bi na Institutu Torlak videli ima li mogućnosti za proizvodnju vakcine.

Uz Sputnjik V, u Srbiji su odobrene i vakcine Fajzer/Bajontek i kineska Sinofarm.

XS
SM
MD
LG