Linkovi

U Srbiji preminula 21 osoba, novozaraženih hiljadu i po, stižu Fajzer i Sputnjik V


Arhiva, ilustracija - Vakcina koronavirusa (Rojters/Adnan Abidi)
Arhiva, ilustracija - Vakcina koronavirusa (Rojters/Adnan Abidi)

U Srbiji je u protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, od posledica koronavirusa umrla 21 osoba, a registrovana su 1.592 zaražena među 10.637 testiranih građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je 4.206 pacijenata, a na respiratoru su 162. Od početka epidemije od korona virusa je obolelo 390.637 osoba, a umrlo je 3.965 pacijenata. U Srbiji je testirano 2.588.844 ljudi, a procenat smrtnosti je 1,01 odsto.

Brnabić: Nova isporuka vakcina "Fajzer" i "Sputnjik V"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u petak očekuje nova isporuka od 40.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V", za 20.000 građana, a u ponedeljak i nova isporuka još oko 9.800 doza Fajzerove vakcine.

"Mi smo tu izuzetno konzervativni, mislim da nijedna zemlja nije konzervativnija od nas, kad dobijamo vakcine uvek pola čuvamo za revakcinaciju, imate zemlje koje uopšte u ovom trenutku ne razmišljaju o revakcini", navela je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara prilikom postete Fakultetu organizacionih nauka.

Rekla je da će danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati i o nekim drugim proizvođačima i dodatnim vakcinama, preneo je FoNet.

Tiodorović: Nije bilo distance među ljudima tokom otkrivanja spomenika

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da je tokom okupljanja na ceremoniji otvaranja spomenika Starfanu Nemanji u centru Beograda bilo i više od 500 ljudi, koliko je dozvoljeno na takvoj vrsti okupljanja na otvorenom prostoru. "Na televizijskom prenosu, moglo se uočiti da je, ipak, ogroman broj ljudi nosio maske, ali fizičke distance nije bilo. To je rizik", objasnio je Tiodorović.

"Petsto osoba je dozvoljeno na otvorenom prostoru, to je jedan kriterijum koji smo davno postavili. Pet osoba je dozvoljeno na neorganizovanom skupu, što je bitna razlika. Ali je ovde sigurno bilo više od 500 ljudi”, objasnio je Tiodorović za televiziju Nova S.

Okupljeni građani slušaju govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom ceremonije otkrivanja spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, tokom trajanja pandemije koronavirusa, u centru Beograda, Srbia, 28. januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Okupljeni građani slušaju govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom ceremonije otkrivanja spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, tokom trajanja pandemije koronavirusa, u centru Beograda, Srbia, 28. januara 2021. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

Kao potencijalne rizike on je izdvojio i odlazak na skijanje, kao i povratak đaka u škole, zbog toga, poručuje epidemiolog, nema opuštanja.

Govoreći o vakcinaciji, on je još jednom ponovio da su sve tri dostupne vakcine – Fajzer, ruska i kineska bezbedne i dobre.

Odgovarajući na nedoumice građana koji su već primili vakcinu protiv gripa, odgovara da bi između dve vakcinacije trebalo sačekati najmanje mesec dana.

Radojčić: Vacine bezbedne i delotvorne

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje prvu dozu vakcine protiv Кovid-19, i poručio da naučne činjenice nepobitno govore u prilog tome da su vakcine bezbedne i delotvorne, bilo da su tradicionalne ili moderne, saopštila je gradska informativna služba Beoinfo, prenosi FoNet.

Danas imamo neuporedivo efikasnije lekove za mnoge bolesti od kojih su naši preci masovno umirali, a vakcine su jedino efikasno sredstvo za borbu protiv virusa koji ima pandemijske razmere, rekao je Radojičić, koji je po struci lekar.

Naglasio je da je i dalje važno držanje distance i nošenje maske. "Upravo sam primio prvu dozu, time je imunitetu poslata poruka i on sada počinje da stvara odgovor, a za tri nedelje ću dobiti drugu dozu, koja pojačava poruku imunitetu da nastavi da stvara antitela naredne još dve nedelje za gotovo potpunu zaštitu", rekao je Radojičić i naglasio da to znači da se narednih pet nedelja ponaša kao da nije primio vakcinu,i poštuje sve zaštitne mere.

XS
SM
MD
LG