Linkovi

U Srbiji 1.903 novozaražena, zabeležene 82 neželjene reakcije na vakcinu


Beogradski sajam je jedan od najvećih punktova za masovnu vakcinaciju

U Srbiji su registrovana nova 1.903 slučaja zaraze koronavirusom na 12.191 testiranih uzoraka, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Umrlo još 18 osoba.

Na bolničkom lečenju je trenutno 4.017 ljudi, a na respiratorima 139.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kazao je za RTS da još nije vreme za ublažavanje mera i da vakcinacija neće preko noći sprečiti širenje zaraze.

"Uz sve epidemiološke mere koje su na snazi, vakcinacija će pomoći da dođe do poboljšanja koje tek treba se desi. U ovom trenutku imamo povoljnije brojke, ali su one i dalje visoke i bilo kakva predviđanja su teška".

On je istakao da je Srbija još daleko od kolektivnog imuniteta, iako je vakcinisano skoro pola miliona ljudi.

"Daleko smo od 70, 80 odsto. Ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života. Što se više ljudi vakciniše to je više zaštićenih života", poručio je Janković i dodao da još nema uslova za vraćanje publike na utakmice, niti produženje rada ugostiteljskih objekata.

Za razliku od imunologa Jankovića, državni sekretar u Minsitarstvu zdravlja i član Kriznog štaba Mirsad Đerlek izjavio je da je Srbija "veoma blizu da pobedi koronu", čemu će doprineti i potencijalna proizvodnja ruske vakcine u Institutu Torlak.

On je za TV Pink najavio da će 11. februara u Srbiju doći stručnjaci iz Rusije, i da u Torlaku ima stručnih ljudi, samo je pitanje tehničkih mogućnosti za proizvodnju vakcine, prenoso Fonet.

82 neželjene reakcije na vakcine

U Srbiji su trenutno u upotrebi ruska Sputnjik V, Fajzer/Bajontek i kineska Sinofarm vakcina.

Prema rečima Pavla Zelića iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, do sada su zabeležene 82 neželjene reakcije i nijedna nije bila ozbiljna.

On je za N1 izjavio da se 40 reakcija odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V i jedna reakcija nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

Zelić je precizirao da su neželjene reakcije uglavnom bile bolovi u mišićima, temperatura, glavobolja i mučnina koje su prošle za dan, da se kod jednog starijeg pacijenta javio hematom i da su bile dve alergijske reakcije koje nisu zahtevale hospitalizaciju.

Zvaničnici su najavili da će Srbija imati potpisane ugovore za 11 miliona vakcina, a premijerka Ana Brnabić je za Juronjuz istakla da se Srbija u kupovini vakcina nije vodila geopolitičkim, već zdravstvenim razlozima.

"Od samog početka smo učestvovali i u programu 'Kovaks', ali smo na vreme shvatili da bi bilo pametno da pristupimo bilateralnim razgovorima sa drugim zemljama koje proizvode vakcine. Mi smo među prvih pet zemalja koje su potpisale ugovore sa Fajzerom, ali i za Sputnjik V i kinesku vakcinu", rekla je premijerka, prenosi Fonet.

Na Sajmu uskoro i Fajzer?

Jedan od najvećih punktova za vakcinaciju u Srbiji je na Beogradskom sajmu gde je dostupna kineska Sinofarm vakcina.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je od nedavno na Sajmu dostupna i ruska vakcina, a najavio je da bi uskoro mogla da bude i Fajzer/Bajontek, prenosi Beoinfo.

Nikodijević očekuje da sledeće nedelje bude vakcinisan i veći broj ljudi, zbog čega se otvara i Belekspo centar na Novom Beogradu.

XS
SM
MD
LG