Linkovi

U Srbiji 1.863 novozaražena, vakcinisano više od pola miliona ljudi


Od kineskog Sinofarma Srbija je kupila milion doza vakcina
Od kineskog Sinofarma Srbija je kupila milion doza vakcina

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 1.863 slučaja novozaraženih koronavirusom na 12.047 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 14 osoba. Hospitalizovana su 3.994 pacijenta, a na respiratorima je 138 ljudi.

Do sada je vakcinisano oko 514.000 ljudi. Broj vakcinisanih je veći od zvaničnog broja registrovanih slučajeva od početka pandemije - 402.700.

Revakcinacija u Srbiji počinje 9. februara i za nju nije potrebna ponovna prijava. U upotrebi su vakcine Fajzer/Bajontek, Sinofarm i Sputnjik V.

Lekari kažu da, uprkos tome što je vakcinisan veliki broj građana, nije vreme za opuštanje jer se broj novih slučajeva zaraze ne smanjuje.

SSP: Suspendovan plan vakcinacije

Opoziciona Stranka slobode i pravde zatražila je od nadležnih da objavi plan vakcinacije i da "ga ne menjaju političari igrajući se životima ljudi", te da se osigura da građani iz rizičnih grupa imaju prednost.

SSP ocenjuje da je početak masovne vakcinacije dobra vest za građane Srbije, ali i zahteva od Ministarstva zdravlja da odgovori ko je doneo odluku da se suspenduje plan imunizacije "jer smo svedoci velikog broja građana vakcinisanih preko reda dok stariji od 65 godina, ali i mlađi sa teškim hroničnim bolestima bezuspešno iščekuju poziv preko e-uprave".

U saopštenju SSP se navodi da vakcinacija u mnogim staračkim domovima i bolnicama još traje, da u privatnim domovima za stare nije ni počela i da ima veliki broj starijih od 80 godina koji nisu primili ni prvu dozu vakcine, dok se "vakcinišu strani državljani i poklanja vakcina Vedrani Rudan i njenom suprugu kako bi ona rekla nekoliko lepih reči o Vučiću".

SSP pita i zašto su vakcinu prvo primili mladi estradni umetnici i novinari dok prosvetni radnici ili radnici u trgovinama i dalje čekaju svoj red.

Prema planu imunizacije koji je izradio Instut Batut, u prvoj fazi je planirana vakcinacija korisnika staračkih domova i zdravstvenih radnika, a potom i ostalih pripadnika starije populacije. Plan je da se ove godine vakciniše 1,75 miliona građana Srbije.

XS
SM
MD
LG