Linkovi

Gojković: Srbija potpisala ugovore za 6,5 miliona vakcina, ali vakcina nema


Arhiva - Kandidat za vacinu protiv koronavirusa kompanije KjurVak, u laboratoriji u Tubingenu, Nemačka, 12. marta 2020. (Foto: Rojters, Andreas Gebert)
Arhiva - Kandidat za vacinu protiv koronavirusa kompanije KjurVak, u laboratoriji u Tubingenu, Nemačka, 12. marta 2020. (Foto: Rojters, Andreas Gebert)

Imamo potpisane ugovore na 6,5 miliona vakcina, ali vakcina jednostavno nema, izjavio je u sredu pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković i rekao da je do sada vakcinisano 320.000 ljudi što, kako kaže, znači da je Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

Umrlo 20, novozaraženih 1.839

U Srbiji je u protekla 24 sata, do srede do 15 sati, od posledica koronavirusa umrlo 20 osoba, a registrovano je 1.839 zaraženih od 11.443 testirana građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Na bolničkom lečenju je 4.281 pacijent, a na respiratoru su 164.

Gojković je za TV Pink ocenio da je podatak da se Srbije nalazi odmah iza Velike Britanije po broju vakcinisanih, zapravo, pokazatelj koliko se dobro radilo na zaštiti stanovništva.

"Farmaceutske kuće su očigledno zagrizle veliki zalogaj kada su mislie da će moći da proizvodu toliko vakcina, a to su sve problemi sa kojima ćemo se sretati", odgovorio je na pitanje o dostupnosti vakcina, komentarišući globalnu trku u procesu imunizacije protiv Kovida 19.

Po njegovoj oceni, "sada više ulogu nema ni novac ni moć", već samo možemo da se oslonimo na snalažljivost i prijateljstva.

Gojković je pozvao građane da se i dalje pridržavaju zaštitnih mera i nose maske i da je važno da se "što pre vakcinišemo" kako bi što pre izašli iz pandemije. Država koja to uradi među prvima, imaće prednost u oporavku ekonomije i "brže će trčati ekonomsku trku", ocenio je Gojković, prenosi FoNet.

"Vakcine stižu kontinuirano"

Direktor farmaceutskog udruženja "Inovia" Bojan Trkulja izjavio je danas za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou i da će, bez obzira na kašnjenja, do kraja februara isporuke biti realizovane u skladu sa planiranom dinamikom.

Kada su u pitanju vakcine koje dolaze iz udruženja čiji sam ja predsednik - dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, one će stizati kontinuirano, što znači da Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou, rekao je on, preosi FoNet.

On je potvrdio da je u prethodnom periodu količina bila smanjena, ali je istakao da će već za dve nedelje biti udvostručen broj vakcina koje će dolaziti u Srbiju, tako da će do kraja februara biti ispoštovana planirana dinamika.

Komentarišući kašnjenja u distribuciji, Trkulja je objasnio da proizvodnja tako komplikovanog medicinskog proizvoda kao što je vakcina sa sobom nosi potencijalne fluktuacije. Bilo je potrebno za kratko vreme stići pre svega do bezbedne, a zatim i do efikasne vakcine u ogromnim količinama, kazao je Trkulja i podsetio da su neke od najrazvijenijih zemalja sveta investirale u njen razvoj i proizvodnju, a među njima je i Srbija.

U skladu sa mogućnostima koje imamo kao relativno mala zemlja i mi smo investirali u razvoj vakcina kroz Kovaks program i to je ono što nam daje garanciju da ćemo zaista biti jedna od prioritetnih zemalja onog momenta kada vakcine u koje smo investirali budu dolazile na tržište, kazao je Trkulja.

XS
SM
MD
LG