Linkovi

Srbija: Preminulo 47 ljudi, novozaraženih preko pet hiljada, nema olakšavanja mera


Arhiva - Medicinski radnik zbrinjava pacijenta obolelog od koronavirusa, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnik zbrinjava pacijenta obolelog od koronavirusa, u Zemunskoj bolnici u Beogradu, 26. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 časa, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je preminulo 47 ljudi, dok je još 5.129 zaraženo koronavirusom od testiranih je 17.460, objavljeno je na zvaničnom portalu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 9.499 pacijenata, dok su 353 na respiratoru. Procenat smrtnosti je 0,88 odsto. Od početka epidemije, od posledica zaraze korona virusom u Srbiji preminulo je 2.529‬ ljudi, zaraza je potvrđena kod 287.730 a testirano je ukupno 2.101.389 uzoraka

Janković: Relaksiranje mera neće biti tema sednice Kriznog štaba

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je u četvrtak da on, kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i da smatra da relaksiranje mera ne bi moglo da u petak bude tema sednice štaba, jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava.

Janković je za televiziju Pink, kako prenosi FoNet, rekao da ne bi želeo da prejudicira nove mere, ali da ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

Već nekoliko puta se dešava da se pred sednice Kriznog štaba spekuliše i licitira šta će biti odluka na sednici pa se stvara atmosfera da, ako naše razmatranje situacije tog trenutka ne rezultira novim, dramatičnim, spektakularnim merama, onda je sednica bila besmislena i uzaludna, naglasio je Janković.

Ocenio je da situacija u bolnicama nije dobra, da je sistem opterećen do krajnih granica, ali da on nije "pukao", jer se pacijentima i dalje pruža neophodna pomoć.

Mnogi zdravstveni radnici ispali su iz stroja, ali ima onih koji i dalje rade, a sve kako sistem ne bi pukao. Zato je važno poštovati mere i ne okupljati se bez preke potrebe, naglasio je on.

Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji nije nasušna životna potreba, u sledeću godinu ćemo ući sa opasnošću da još više ljudi oboli, upozorio je Janković.

On je ponovio da nije vreme za okupljanje i dodao da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje.

Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu, rekao je Janković.

Kada je reč o prelasku granice i ulasku u Srbiju, Janković je rekao da se nikome ne može zabraniti da uđe u svoju zemlju, ali da je važno štititi zdravlje, pa će zato od 20. decembra na granici biti neophodan PCR test ne stariji od 48 sati, u suprotnom, određuje se kućni karantin od 10 dana.

Janković je rekao da je dobro da prve vakcine ulaze u registraciju, uz napomenu da deca za sada nisu ciljna grupa za vakcinaciju, a prioreteti će biti oni koji su najviše izloženi virusu i oni koji su od njega najugroženiji.

Kon: Zdravstveni sistem pod neverovatnim pritiskom, cena PCR-a ekonomska stvar

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je još uvek veći broj prijema pacijenata zaraženih koronom nego otpust, i da ćemo tek kada se desi suprotno, moći da se malo smirimo i opustimo.

"Zdravstveni sistem je pod ogromnim iskušenjima i neverovatnim pritiskom, ovo može da se meri samo sa ratnim stanjem", rekao je Kon za TV Prva, prenela je Beta.

Govoreći o povećanju cena PCR testova, on je naveo da je to očigledno ekonomska stvar ali ima i funkciju odvraćanja, jer oni koji to žele da urade samo zbog putovanja mogu i da odustanu.

"Razmišljanje o ceni nije u fokusu jednog epidemiologa", rekao je Kon, negirajući da je medicinski deo Kriznog štaba, čiji je član, pod bilo čijim diktatom.

"Same sednice nisu prijatan dogadjaj. Ali mora da se shvati da smo svi na istom zadatku. Jasno je da su potpuno suprotni aspekti neko čuva privredu ove zemlje, neko čuva zdravstvo neko čuva...", rekao je Kon.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG