Linkovi

Rekordan broj preminulih i novozaraženih u Srbiji, kafići rade skraćeno do 15. decembra


Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinsko osoblje u Kliničkom centru Vojvodine

U protekla 24 sata, u Srbiji su ponovo zabeleženi do sada najveći brojevi umrlih i obolelih od koronavirusa. Preminula je 51 osoba, a novozaraženih je 7.606 na 21.569 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci.

U bolnicama je 6.277 ljudi, a na respiratorima 243 pacijenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič je tokom prepodneva najavio da će današnji dan biti "najteži za Srbiju" i upozorio je da je mesta u bolnicama sve manje.

"Ako ne budemo disciplinovani i odgovorni, približavaćemo se katastrofalnoj situaciji", smatra predsednik, prenosi Fonet.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da očekuje da će u narednih sedam do deset dana broj novozaraženih i dalje rasti, prenosi Fonet.

"Ono što najviše plaši jeste da ćemo u narednih sedam do deset dana ići uzlaznom linijom. Verovatno ćemo dostići čak i 8.000 novozaraženih dnevno, broj umrlih može biti i do 50 što zaista zabrinjava", rekao je Đerlek za TV Pink.

Đerlek kaže da žarište nije samo u Beogradu, već i Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu i po celoj Srbiji.

Kafiči rade skraćeno do 15. decembra, onlajn nastava od 30. novembra

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak odluku da onlajn nastava za učenike srednjih škola i od petog do osmog razreda u osnovnim školama počne 30. novembra i da tako bude do 21. decembra kada počinje zimski raspust.

Vlada je na sednici usvojila i odluku da kafići, kladionice, tržni centri skraćeno rade do 15. decembra, umesto do 3. kako je bilo planirano. Navedeni objekti treba da se zatvore u 18h, a prodavnice mogu da rade do 21h.

Sve ostale mere, poput nošenja maske u prevozu i zatvorenom prostoru i zabrane okupljanja više od pet osoba, ostaju na snazi, saopšteno je iz Vlade.

"Vakcina verovatno preporučena"

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da se sistem u Srbiji priprema kao da će vakcina biti "sutra dostupna".

Ona je za RTS kazala da će vakcinacija verovatno biti vanredna i preporučena.

"Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina".

Šta je uzrok straha od vakcinacije protiv Kovida?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će u zemlju stići milion i 800 hiljada doza vakcina i da je najverovatnije reč o Fajzerovoj vakcini.

XS
SM
MD
LG