Linkovi

Krizni štab: Mere produžene do petka, novi uslovi za ulazak u Srbiju


Članovi Kriznog štaba apeluju na građane da praznike proslave u krugu porodice
Članovi Kriznog štaba apeluju na građane da praznike proslave u krugu porodice

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedao je u ponedeljak popodne i odlučeno je da sve postojeće mere budu produžene do petka, 18. decembra. Definisani su i novi uslovi za ulazak u Srbiju, pa će strani državljani morati da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, dok će državljani Srbije, ako nemaju test, moći da idu u kućnu izolaciju.

Trenutno je na snazi skraćeno radno vreme skoro svih objekata sem prodavnica i apoteka do 17h radnim danom i njihovo zatvaranje vikendom, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba.

Članica Kriznog štaba i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević rekla je da će sednica biti ponovo održana u petak i da će se onda razmatrati produženje postojećih mera ili donošenje novih.

"Ove dosadašnje mere smo videli da su dale efekte, iako su brojevi na visokim vrenodstima, vidimo kontinuiran pad novozaraženih i pad procenta pozitivnosti", rekla je Kisić Tepavčević.

U Srbiji je u ponedeljak registrovano još 4.932 zaraženih koronavirusom na 15.765 testiranih uzoraka, a u proteklom danu preminulo je 49 osoba, pokazuju zvanični podaci. U bolnici je 8.842 pacijenata, što je za 41 više nego u nedelju, dok su na respiratorima 334 osobe.

Govoreći o novim uslovima za ulazak u zemlju, pojasila je da će oni važiti od 20. decembra do "najverovatnije 10. januara".

"Za strane državljane biće obavezan PCR test...Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostranstva, znamo da im Ustav garantuje ulazak u zemlju i uvek su dobrodošli. Ako nemaju PCR test, mogu da idu u kućnu izolaciju deset dana, koju mogu da prekinu ako urade PCR test koji je negativan".

Nema specijalnih mera za praznike

Na pitanje da li je Krizni štab razmatrao specijalne mere za Novu godinu i Svetog Nikolu, Kisić Tepavčević je rekla da nisu potrebne specijalne mere, već da se treba pridržavati postojećih.

"Apelovala bih na sve da ove godine proslavimo velike praznike u najužem krugu svoje porodice i da se i tada pridržavamo svih preventivnih mera koliko je god to moguće".

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida apelovalo je ranije na Krizni štab da se ograniči kretanje za Novu godinu zbog loše epidemiološke situacije.

"Krizni štab je komentator pandemije"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Iz tog udruženja sada ocenjuju da je "poslednja šansa da se uvedu rigoroznije mere, kako se ne bi desila katastrofa".

Doktorka Anđela Gavrilović izjavila je za N1 da je uvođenje strogih mera jedini način da se sačuvaju životi i spreči pucanje zdravstvenog sistema.

Ona je istakla da "epidemiju treba saseći u korenu", te da skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata za sat vremena nije dovoljno. Gavrilović kaže da se postojeće mere ne poštuju, pa ni nove neće značiti ništa ako se ne budu sprovodile.

"Zabrana kretanja je poslednja mera u nizu onih koje su mogle da se sprovedu na vreme, da se preseče ovakva situacija u korenu, i da se posle tri nedelje sprovođenja tih rigoroznih mera, situacija stavi pod kontrolu. Onda, recimo od Božića, bi moglo da se epidemijom upravlja na način na koji bi trebalo odavno da se upravlja", rekla je Gavrilović za N1.

"EU ključna za nabavku vakcine za Zapadni Balkan"

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da je inicijativa EU Kovaks, preko koje države članice ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan.

Ona je za portal European Western Balkans kazala da se razmatra i kako da se zemljama u regionu vakcine dostave i putem donacija, kako bi vakcinacija mogla da počne što ranije.

EU takođe istražuje kako da vakcine stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, rekla je Pisonero.

Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), formirana zbog pandemije, se nedvosmisleno zalaže za sprovođenje masovne vakcinacije protiv Kovida 19 u Srbiji, vakcinom ili vakcinama koje odobri Agencija za lekove, imajući u vidu sigurnost, a potom i njihovu efikasnost, prenosi Fonet.

U saopštenju SANU se navodi da Radna grupa smatra da bi stručno-naučna javnost Srbije trebalo da prati efikasnost i neželjena dejstva vakcina na reprezentativnom uzorku populacije.



XS
SM
MD
LG