Linkovi

Rekordnih 69 umrlih od posledica koronavirusa u Srbiji u jednom danu


Zbrinjavanje pacijenata u crvenoj zoni u KBC Zemun
Zbrinjavanje pacijenata u crvenoj zoni u KBC Zemun

U Srbiji je registrovano 7.782 novozaraženih na 22.497 testiranih uzoraka. Na respiratorima je 270 pacijenata, a na bolničkom lečenju 7.841 osoba. Od posledica koronavirusa, umrlo je još 69 osoba, što je najviše registrovanih u jednom danu, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Od danas počinju da važe nove restriktivnije mere koje je Vlada Srbije usvojila u četvtrak.

Od petka u 17h do ponedeljka u 5 ujutru neće raditi kafići, restorani, tržni centri, prodavnice garderobe, igraonice, teretane, bazeni, frizerski saloni i drugi objekti, koji će radnim danima takođe moći da rade samo do 17h.

Normalno će raditi samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je da su mere zakasnele i da će to kašnjenje mnogo koštati. On je rekao da će zbog gužvi u tržnim centrima na "crni petak" i naredna nedelja biti teška.

"Mere je trebalo ranije da budu uvedene. Moje mišljenje je da ekonomija ne bi bila tako ugrožena", rekao je Tiodorović.

On je upozorio da posebno zabrinjava to što se epidemija širi i van Beograda, i ocenio da se smirivanje situacije može očekivati oko Božića.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da očekuje sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio.

Kon za RTS kaže da će situacija biti teška za praznike i da treba odvratiti građane da dolaze iz inostranstva, jer ako "dođe isti broj kao za Uskrs, mi to nećemo izdržati".

Ocenio je da je zdravstevni sistem prenapregnut, ali da će izdržati.

Upitan da prokomentariše ocene članova Kriznog štaba da su mere zakasnele, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da u Kriznom štabu svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali se odluka donosi glasanjem.

"Nije dovoljno donositi nove mere ako se one ne poštuju, važno je uspostaviti kontrolu nad sprovođenjem novih mera".

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da će se pik trećeg talasa dostići do 15. ili 20. decembra i da će nakon toga broj obolelih početi da pada.

Otvorena nova kovid bolnica u Batajnici

U beogradskom naselju Batajnica otvorena je nova kovid bolnica sa 930 ležajeva i kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, 250 mesta za respiratore.

Premijerka Ana Brnabić je za RTS izjavila da će bolnica početi da prima pacijente već u petak popodne, te da će tu biti smeštani pacijenti iz Beograda.

Premijerka je navela da će u bolnici raditi 1600 lekara, medicinskih sestara, tehničara.

Druga kovid bolnica u Kruševcu, biće spremna 15. decembra, najavila je premijerka.

U Srbiji američke, ruske, kineske vakcine

Premijerka Brnabić je rekla da je sa kompanijom Fajzer potpisan predugovor o nabavci vakcina, a da će ugovor biti potpisan u ponedeljak. Kompanije Fajzer/Bajontek su podnele zahtev za registraciju vakcine u Srbiji koji razmatra Agencija za lekove.

Brnabić je rekla da se razgovara i sa kineskim partnerima i da se nada da će Srbija među prvim zemljama dobiti vakcine.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije da su u Srbiju stigle ruske Sputnjik vakcine koje je "BIA prosledila institutu Torlak gde su na ispitivanju". On je rekao da se do kraja godine očekuju prve doze Fajzerove vakcine.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da se masovna vakcinacija očekuje u prvom kvartalu 2021, a da će prve doze ići zdravstvenim radnicima, policajcima, vojnicima.

On je podsetio da će građani Srbije dobiti samo onu vakcinu koja bude registrovana i potvrđena od strane Agencije za lekove i istakao da se nada da će prve vakcine doći do kraja godine ako Agencija to dozvoli.

"Mi se nadamo da će Agencija za lekove u slučaju Spunjik V vakcine dati pozitivan i negativan odgovor što pre, jer to može da traje i do četiri meseca, ali oni će gledati da to urade što ranije zbog građana...Fajzer i Biontek su poslali dokumentaciju i radiće se u tri smene da će se cela dokumnetacija pažljivo pregleda", kazao je Đerlek.

"Ako Agencija da negativno mišljenje, nećemo dobiti ništa", pojasnio je državni sekretar.

XS
SM
MD
LG