Linkovi

Srbija: Od koronavirusa 61 preminuo, novozaraženih 7.802, nove mere Vlade


Arhiva - Medicinska radnica u Zemunskoj bolnici (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Medicinska radnica u Zemunskoj bolnici (Foto: Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 sata, do četvrtka u 15 sati, u Srbiji je od koronavirusa umrla 61 osoba, dok je od 22.243 testirane osobe novozaraženih 7.802, objavljeno je na sajtu covid-19.rs.

Hospitalizovane su 7.726 osobe, dok je 288 na respiratoru.

U Srbiji je od početka epidemije od kovid-19 obolelo 199.158 osoba, a umrlo je 1.765 osoba. Od početka epidemije testirana je 1.844.731 osoba, a smrtnost je 0,89 odsto.

Nove mere Vlade

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od Kovida 19.

Kako je saopštila Vlada, prema toj odluci ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Vlada je odlučila da tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas, saopštila je Vlada.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

"Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimu, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana korona virusom. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra (u petak)", kaže se u saopštenju i zaključuje:

"Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima. Time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu. Neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta meseca podnose najveći teret borbe protiv koronavirusa".

Vlada podseća i da "dobro poznate epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi".

"Poštovanjem svih mera i preporuka, čuvamo svoje zdravlje i dajemo svoj doprinos borbi protiv korona virusa a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada. Jedino svi zajedno, udruženim snagama možemo postići naš cilj a to je pobeda nad korona virusom i Vlada Republike Srbije ne sumnja da će zajedno sa svim građanim taj cilj i postići".

Radovanović: Vakcina nas neće spasiti Kovida

Nije vakcina spas, ona će nam mnogo pomoći, ali će kovid ostati sa nama, izjavio je danas epidemiolog Zoran Radovanović i ocenio da je neshvatljivo da se nove mere u borbi protiv korona virusa čekaju cele jeseni

Ne treba misliti da ćemo svi u januaru biti vakcinisani, realno je da dobijemo stotinak hiljada doza i da vakcinišu lekare i medicinske sestre, one koji rade na najdelikatnijim poslovima, zatim vojsku, policiju, rekao je Radovanović za N1.

Vi i ja nećemo biti vakcinisani pre kraja leta, videćemo koliko će zaštita trajati, izgleda bolje nego što se mislilo. Bolest će biti tu, moraćemo da se naviknemo, jedino što nećemo imati ovakve epidemijske talase, verujem da je ovo poslednji, dosta zavisi i od mera, četvrti će biti blaži, dodao je Radovanović.

Ozbiljna je situacija, zdravstvene vlasti, posebno Krizni štab su izgubili kredibilitet, ponovio je on.

Moramo svi da budemo ujedinjeni, ne možete da se konfrontirate sa sindikatom lekara, da ignorišete Ujedinjene protiv kovida, koji su predložili detaljne mere. Kada postoji nepoverenje, teško je primeniti mere koje su neophodne, istakao je Radovanović.

Radovanović je ocenio i da je nehumano šta se radi bolesnima, "ali i lekari i sestre su na ivici, padaju u nesvest od umora". Ako imate tešku upalu pluća i na kiseoniku ste, o vama brine fizijatar i zubna tehničarka jer nema dovoljno lekara i sestara", dodao je on.

Gojković: Situacija izuzetno teška

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković ocenio je danas da je situacija izuzetno teška, složena i za brigu, uz upozorenje da svi pacijenti koji su u boilnicama imaju izuzetno tešku kliničku sliku i zahtevaju ozbiljan nadzor.

Gojković je, za televiziju Prva, kako prenosi FoNet, ekao da u proteklih pet do sedam dana lekari vide posledice kupovine za "Crni petak", jer 60 odsto od novoobolelih je u ženskoj populaciji, prvi put od početka epidemije.

Pokazuje nam se sad taj naš kupoholičarski mentalitet, ukazao je Gojković i naglasio da uprkos situaciji postoji optimizam da se može predupretiti "iskakanje iz sistema" na vrhuncu epidemije.

Bolnički kapaciteti su popunjeni, Banjica nam je opet u kovid sistemu, svi koji leže u bolnicima zahtevaju ozbijan nadzor, na kiseoniku su, respiratoru i potrebna im je intenzivna bolnička nega koja se ne može pružiti van, upozorio je Gojković.

Od dnevnog broja zaraženih, 10 do 15 odsto zahteva hospitalizaciju zbog teške kliničke slike i neizvesnog ishoda lečenja, predočio je on i dodao da se i priprema kao privremena bolnica i Novosadski sajam.

Gojković je ukazao i da je veliki broj zdravstvenih radnika zaražen i ostali preizimaju veći obim posla.

Prema njegovim rečima, svi moraju uključiti sve svoje resurse, pojedinci da nose maske, drže distancu, jer je izuzetno nepovoljni vremenski period i krenuće i drugi virusi.

Grip još nije krenuo, rekao je Gojković i dodao da je bila dobra odluka da se pređe na onlajn nastavu za starije razrede jer su oni kod gripa veoma aktivni prenosioci.

Gojković je podsetio i da su najveće tekovina medicine vakcinacije i antibiotici, koji su preokrenuli životni vek ljudi.

Do vakcinacije i antibiotika, ljudski vek je bio ispod 20 godina, a sada sa naukom, medicinom koja se bazira na prevenciji virusnih oboljenja vakcinacijom i lečenju bakterijskih infekcija antibioticima, životni vek je produžen na duže od 70 godina, objasnio je on

Više je umrlo ljudi od malih boginja u 20. veku nego od od svih nesreća, nedaća, ratova i nasilnih smrti i bez vakcinacije nećemo moći da izguramo celu priču, rekao je Gojković.

XS
SM
MD
LG