Linkovi

Država još ćuti, ugostitelji se spremaju za doček Nove godine


Pojedini ugostiteljski objekti u Beogradu nude aranžmane za doček Nove godine
Pojedini ugostiteljski objekti u Beogradu nude aranžmane za doček Nove godine

Mnoge evropske zemlje, poput Francuske, Nemačke, Velike Britanije, uvode strože mere za predstojeće božićne i novogodišnje praznike, zbog straha da bi broj obolelih od koronavirusa mogao da skoči. Krizni štab u Srbiji još nije odlučio o potencijalnim restrikcijama za praznike. U međuvremenu, pojedini ugostiteljski objekti u Beogradu nude aranžmane za doček Nove godine. U Udruženju barova i noćnih klubova za Glas Amerike kažu da će ugostitelji raditi za Novu godinu ako bude dozvoljeno jer „nemaju izbora“ i napominju da ima naznaka da bi za to mogli da dobiju zeleno svetlo.

Trenutno je na snazi skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 17h radnim danom, dok su vikendom zatvoreni i tako će biti do petka, 18. decembra. Da li će Krizni štab ove mere pooštriti nije poznato, ali je poznat stav epidemiologa Predraga Kona koji je rekao da „nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava“, a ranije je pominjao i mogućnost zabrane kretanja za Novu godinu. Premijerka Ana Brnabić kazala je da je protiv zabrane kretanja za predstojeće praznike.

Predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić za Glas Amerike kaže da, ako aktuelne mere ostanu na snazi, niko ko posluje legalno neće raditi za Novu godinu, ali napominje da postoji i druga opcija.

Ukoliko država, kao što se priča u poslednje vreme po gradu, 25. decembra da neko ohrabrenje da se radi do 23h u restoranima, a onda da naprasno dozvoli da se radi do 01h za Novu godinu po restoranima, svi koji mogu će raditi, svi koji mogu da se organizuju tih pet, šest, sedam dana pred Novu godinu će raditi i svi će biti puni. Ali, ponavljam, mislim da epidemiološka situacija nije takva da može da se radi Nova godina. Noćni klubovi neće raditi“.

"Ako država dozvoli, ugostitelji će raditi za Novu godinu"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Na konstataciju da pojedini restorani, kafići, hoteli prodaju ulaznice za novogodišnju noć, Relić ističe da to radi 5 do 8 odsto lokala, u poređenju sa prethodnom godinom. Većina, kako kaže, samo uzima rezervacije, a ne prodaje karte, u nadi da će ipak raditi.

"Nema izbora, taj ugostitelj nema izbora. On ako ne radi za Novu godinu, neće raditi ni januar ni februar, to su dva meseca kada ugostiteljstvo inače ne radi dobro. Sad zamislite, ne radimo dobro, a država nam je smanjila kapacitet za 80 odsto, a preko toga nam je smanjila radno vreme do 17 časova – što znači zatvorili su nas...Gubici kojima smo izloženi su stravični. Ja sam sada na sedam i nešto miliona dugova državi za period za koji mi je ista ta država zabranila da radim“, kaže Relić, vlasnik noćnog kluba Bitef u Beogradu, koji je zatvoren od sredine marta.

"Ugostitelji će raditi za Novu godinu jer nemaju izbora"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Ugostitelji su nedavno dobili od države pomoć u iznosu minimalne zarade od 30.367 dinara, pod uslovom da ne otpuste radnike ni u januaru. Takvu pomoć su dobili i na početku pandemije, za tri meseca. Predsednik Udruženja barova i noćnih klubova kaže da to nije dovoljno jer, prvenstveno, nisu oslobođeni plaćanja troškova.

"Pre svega, očekujemo minimalce sve dok ne budemo počeli da radimo normalno. Klubovi i noćni barovi su zatvoreni devet meseci, treba nam finansijska pomoć, firmama. Pored minimalaca, dobijamo stravične troškove, nemamo odakle da platimo. Država onima koji su zadržali zaposlene ne pomaže. Ako ja pokušavam da platim sve takse, zar nije normalno da nam država pomogne i kaže „hvala što ste bili socijalni radnici“. Očekujemo od grada Beograda da smanji rente, ne dolazi u obzir da se plaća 50 odsto rente za vreme vanrednog stanja dok važi zabrana rada“.

​Relić napominje da zbog svega toga mnogi i odlučuju da rade za Novu godinu, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji. ​

A ko će da snosi odgovornost za eventualno zaražavanje koronavirusom, ako bude proslava u ugostiteljskim objektima?

Miša Relić naglašava da ugostitelji ne mogu biti odgovorni, jer gosti sami odlučuju da li će ići negde ili ne. Za to što u potencijalni rizik od zaraze stavljaju i sebe, odgovara isto: da oni koji to rade, nemaju izbora.

I pojedini medicinski članovi Kriznog štaba, kao i lekari okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida, apelovali su na građane da praznike provedu kod kuće i proslave ih u krugu najuže porodice.

XS
SM
MD
LG