Linkovi

Umrlo 53, novozaraženih 5.884, državni vrh nada se vakcini do kraja godine


ARHIVA - Premijerka Srbije Ana Brnabić (Foto: AP/Darko Vojinović)
ARHIVA - Premijerka Srbije Ana Brnabić (Foto: AP/Darko Vojinović)

U Srbiji su u poslednja 24 sata, do utorka u 15 sati, od posledica koronavirusa preminule 53 osobe, potvrđena su 5.884 slučaja, a testirano je 18.989 ljudi, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu covid19.rs.

U bolnicama se od korona virusa leči 9.320 ljudi, a respiratore koristi 312 ljudi. Ukupan broj preminulih je 2.433, a procenat smrtnosti 0,88. Od početka epidemije registrovano je 277.248 slučajeva, a broj testiranih je 2.065.445.

Imamo već potpisan ugovor sa Fajzerom, završeni su pregovori oko ugovora za vakcinu iz Rusije i Kine. Nadam se da dobijamo vakcinu do kraja godine, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Od početka razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i nismo čekali da budemo ostavljeni na milost i nemilost bilo kome, pa nipartnerima iz EU, za koje znam da će nam pomoći, ne samo nama, nego čitavom zapadnom Balkanu, izjavila je utorak premijerka Srbije Ana Brnabić za TV Pink, prenosi FoNet.

Ona je ocenila da to "pokazuje i politički kredibilitet, ozbiljnost i finansijsku snagu Srbije", naglasivši da je avans za vakcinu protiv korone već plaćen i da Srbija "nema problem sa tim".

Vučić: Početak vakcinacije zavisi od zdravstenih vlasti

I pedsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će prve količine bar dve vakcine protiv kovid virusa, a nada se i tri, stići pre kraja godine, a kada će početi vakcinacija - zavisi od zdravstvenih vlasti.

Vakcinacija će početi najkasnije u januaru, a ja verujem već u decembru. Svakako ćemo biti ispred većine drugih, kao i u svemu, rekao je Vučić novinarima tokom posete Inđiji, prenosi FoNet.

On je precizirao da je Srbija naručila Fajzerove vakcine, 340.000 doza treba da stigne u januaru i februaru, a prve količine će, uz još samo jednu ili dve zemlje u Evropi, dobiti do kraja godine. Ispitujemo rusku vakcinu i čekamo registraciju kineske u Kini.

Razgovarali smo i sa Modernom, oni mogu tek krajem sledeće godine da isporuče. Razgovaraćemo i sa Džonson i Džonson, naveo je Vučić.

On je rekao da se brojevi zaraženih kovidom smanjuju i danas su bolji nego istog dana prošle sedmice.

Značajno je manje zaraženih, ali bolnice su nam prepune, ukazao je Vučić, najavljujući da će rasterećenju zdravstvenih kapaciteta pomoći otvaranje nove kovid bolnice u Kruševcu, "za tri – četiri dana".

Vučić nije isključio mogućnost da i građani Srbije budu morali da imaju obavezan negativan PCR test i pri izlasku iz zemlje, "ako Evropa to bude tražila".

Za strance neophodan PCR od 20. decembra

Strani državljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova, a za državljane Srbije je prilikom ulaska u zemlju obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ukoliko nemaju negativan PCR test, saopšteno je nakon sednice Kriznog štaba.

Cena PCR-a od 1. januara 9.000 dinara

Cena testiranja na lični za zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok za državljane Srbije cena ostaje ista - 6.000 dinara, odlučila je Vlada Srbije. Međutim, cena testiranja na lični zahtev za državljane Srbije od 1. januara poskupeće i biće 9.000 dinara, stoji u odluci Vlade.

Ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević saopštila je da će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola, a negativan PCR test biće potreban za sve strane državljane, bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Kisić Tepavčević je dodala da našim državljanima Ustav garantuje ulazak u zemlju, zbog čega će moći da pređu granicu i bez testa, ali će morati da idu u desetodnevnu kućnu izolaciju, koju mogu prekinuti ako se testiraju.

Prema njenim rečima, ova mera će važiti od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Kisić Tepavčević je navela da će sve aktuelne mere za suzbijanje epidemije ostati na snazi do 18 decembra, nakon čega će ponovo zasedati Krizni štab. Ona je objasnila da su dosadašnje mere dale rezultat, ističući da brojevi jesu na visokim vrednostima, ali se vidi pad broja novoobolelih.

To su, ipak, i dalje visoke vrednosti, optećenje zdravstvenog sistema je veliko i moramo svi da uradimo sve da smanjimo prenošenje virusa, naglasila je Kisić Tepavčević.

Ona je ukazala da se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak, ali da zabrinjava to što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahteva hospitalizaciju. Prema njenim rečima, virus je prisutan u svim mestima u Srbiji, a žarišta su najveći gradovi, poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca, preneo je FoNet.

Kon: Broj novozaraženih počeo da opada

Broj novozaraženih počeo je da pada u odnosu na ono što smo imali pre desetak dana, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodao da će se uticaj mera na broj prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Rekao je da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta, odnosno da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300. Kako kaže, to će se za desetak dana izjednačiti.

Kon je, međutim, upozorio da ne bi trebalo da bude preteranog radovanja oko toga i da se bolnice nalaze u veoma ozbiljnoj situaciji.

Govoreći o merama za Novu godinu i Božić, Predrag Kon je rekao da još nema odluke o tome.

Na pitanje koliko je realno da se uvede policijski čas, Kon je rekao da na to ne može da odgovori, ali da može da kaže da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

Kada je reč o prioritetima za vakcinaciju, ističe da postoji Nacionalni komitet za imunizaciju koji će zajedno sa "Batutom" napraviti listu. Poručuje da je važno da shvatimo da neće sve vakcine doći odjednom, nego u "kapljicama", pa će onda broj doza polako da se povećava.

Kon ističe da potrebno da prve doze prime oni koji su u kontaktu s virusom, a to su zdravstveni radnici i zaposleni u socijalnim ustanovama. Posle toga idu oni koji su najrizičniji, ali i pripadnici vojske i policije.

Naveo je da ne može da kaže koliko će biti potrebno vakcina, i da bi to trebalo zvanično da se objavi, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG