Linkovi

U Srbiji opet iznad 7.000 novozaraženih, Krizni štab uskoro o novim merama


Lečenje pacijenata obolelih od Kovida 19 u KBC Zemun
Lečenje pacijenata obolelih od Kovida 19 u KBC Zemun

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 7.939 novozaraženih koronavirusom na 21.799 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci.

Umrlo je 56 osoba.

Hospitalizovano je 8.594 pacijenata, a 393 osobe su na respiratorima.

Zbog velikog broja obolelih i predstojećih praznika, Krizni štab će, prema najavi minsitra zdravlja Zlatibora Lončara, raspravljati o novim merama za ulazak državljana Srbije iz inostranstva. Za sada, za građane koji dolaze iz inostranstva važi mera pojačanog zdravstvenog nadzora.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da su opcije koje se razmatraju za ulazak u Srbiju PCR test i karantin, dok mera pojačanog nadzora ostaje da važi.

On je za RTS istakao da je važno da se poštuju postojeće mere pre donošenja novih, te da se virus mnogo raširio i da je važno obustaviti kontakte.

Govoreći o proslavi Nove godine, Janković je ocenio da je treba proslaviti u krugu porodice, a ne na organizovanim dočecima.

"Iz redova za klubove u redove za klinike"

Mere koje su trenutno na snazi - ograničeno radno vreme većine objekata i njihovo zatvaranje vikendom - važe do 15. decembra, ali će verovatno biti produžene, rekao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

On je za list Danas ocenio da ne misli da je policijski čas rešenje za novogodišnju noć i da ljudima treba dozvoliti da proslave u krugu porodice.

Prema njegovim rečima trenutne mere oročene su do 15. decembra, ali će verovatno biti produžene.

"Međutim, nije dobro da budu u restoranima, na organizovanim proslavama, u gužvi. Nama su ljudi koji su stajali u redovima ispred klubova i splavova završili u redovima ispred infektivnih klinika zajedno sa članovima porodice", rekao je Tiodorović, prenosi Fonet.

Član Kriznog štaba je priznao da je medicinski deo tog tela na početku pandemije imao veći uticaj, a da sada predlaže mere koje kasnije usvaja Krizni štab u celosti, koji čine i članovi Vlade.

XS
SM
MD
LG