Linkovi

U Srbiji manje od 6.000 zaraženih, lekari upozoravaju na pune bolnice


Lečenje pacijenata na kovid odeljenju u KBC Zemun
Lečenje pacijenata na kovid odeljenju u KBC Zemun

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 5.679 zaraženih koronavirusom na 16.886 testiranih, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je 48 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 8.744 pacijenata, a 318 je na respiratorima.

Lekari upozoravaju da su bolnice pune i da novi pacijenti stalno pristižu, a direktor Klinčkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo "spasonosno, jer su bolnički kapaciteti prenapregnuti".

On je za RTS rekao da je time "kupljeno vreme, dok se ne osete efekti mera". Istakao je da je otvoren i kol centar na koji građani mogu dobiti informacije o pacijenatima u toj bolnici, broj telefona je 011 3662 777.

Krizni štab je u petak raspravljao o novim merama, ali nije poznato da li je nešto odlučeno. Članovi Kriznog štaba nisu davali izjave, a mediji su preneli da će nova sednica biti održana u ponedeljak.

Trenutno je na snazi skraćeno radno vreme skoro svih objekata sem prehrambenih radnji i apoteka, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba, za ulaske iz inostranstva predviđen je pojačan zdravstveni nadzor.

Brnabić: Vakcine ove godine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u Srbiju do kraja godine stići prve doze vakcine protiv kovida 19, kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Fonet.

"Videla sam neke napise u medijima koji nisu tačni, izvučen je deo mog govora povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava...Srbija će biti jedna od zemalja koja će dobiti prve vakcine protiv korona virusa", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je "jedan proizvođač rekao da za Srbiju ne može biti vakcine pre kraja 2021", ali da je to jedna kompanija, a da se pregovara sa više njih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio ranije da će prve vakcinacije u Srbiji biti na proleće 2021, a prioritet će imati zdravstveni radnici.

Ugostiteljima pomoć države

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Konkretno, pomoć će dobiti 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent a kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima, piše u saopštenju.

Objavljeno je i da je 12.037 ugostiteljskih i turističkih firmi ispunilo uslove za pomoć države.

XS
SM
MD
LG