Linkovi

U Srbiji 5.353 novozaraženih, sve više hospitalizovanih


Kovid odeljenje u KBC Zemun
Kovid odeljenje u KBC Zemun

U protekla 24 sata u Srbiji je registrovano još 5.353 novozaraženih koronavirusom na 18.484 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci.

Umrlo je još 49 pacijenata.

Na bolničkom lečenju su 9.443 osobe, a na respiratorima je 333 pacijenata.

Zbog loše epidemiološke situacije, do 18. decembra je na snazi skraćeno radno vreme svih objekata, sem prodavnica i apoteka, do 17 sati i njihovo zatvaranje vikendom. Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba, a za ulazak u Srbiju stranim državljanima će od 20. decembra biti potreban negativan PCR test, dok će državljani Srbije moći da uđu i bez testa, uz obaveznu izolaciju. Vlada je donela odluku da PCR test za državljane Srbije od 1. januara poskupi za 50 odsto, cena će biti 9.000 dinara.

Nova sednica Kriznog štaba biće održana u petak kada će se odlučivati o eventualnom pooštravanju mera.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je epidemiološka situacija i dalje vanredna i odbacio je mogućnost da ovog vikenda mere budu ublažene, o čemu su spekulisali neki mediji, prenosi Fonet.

"Izuzetno je važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama i da se dovoljno 'spusti kriva' zaražavanja, a onda bismo razgovarali o ublažavanju", naglasio je Kon.

On je za TV Pink ocenio da je prošao epidemijski maksimum, ali da se ulazi u periodu koji će trajati dugo jer epidemijska kriva ne opada brzo.

Onima koji slave Svetog Nikolu ovog vikenda, Kon je poručio da slavu "provedu u dobrom zdravlju" i da je obeleže tako da ne dođe do zaražavanja.

Krizni štab još nije odlučio o posebnim merama za predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

EU pomaže u čuvanju i distribuciji vakcina

EU trenutno radi na hitnom potpisivanju ugovora o donaciji za frižidere i uređaje za čuvanje vakcine protiv Kovida 19 i vozila za njenu distribuciju po Srbiji, saopšteno je iz EU Info centra.

Podseća se da je Unija do sada Srbiji pomogla novčano, kao i kroz donaciju trijažnih kontejnera i medicinske opreme - respiratora, monitora za intenzivnu negu, sanitetskih vozila, testova.

Kako se navodi, Evropska komisija je u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv Kovida 19, od čega je 15 miliona bilo usmereno na hitne mere, a za dugoročan oporavak ekonomije je izdvojeno 78 miliona evra.


XS
SM
MD
LG