Linkovi

Moguće ograničenje kretanja za Novu godinu, obavezan PCR test za povratnike


Arhiva - Epdemiolog Predrag Kon
Arhiva - Epdemiolog Predrag Kon

U Srbiji je od koronavirusa u protekla 24 sata, do nedelje do 15 sati, umrlo 56 osoba, a registrovano je 4.995 novozaraženih od 13.707 testiranih osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju je 8.801 osoba, od kojih je 331 pacijent na respiratoru. Ukupan broj registrovanih slučajeva korona virusa u Srbiji iznosi 266.432 osobe, a testirana je 2.030.691 osoba. Od početka epidemije umrlo je 2.331 osoba.

Ranije u nedelju, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je u nedelju da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje, ali i o eventualnom uvođenju novih, do toga da se mora razmišljati i o ograničenju kretanja za Novu godinu.

Kon je rekao za televiziju Prva da će biti novih mera na granicama, samo je tehničko pitanje kako će se to sprovesti, prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine i "zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja".

Kon je rekao da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi - u jednom je ratno stanje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći, objasnio je Kon.

Kon i upozorio da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema. Mora da se razume da kada zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost, rekao je on.

Rasprodaja za "crni petak" je pokazala kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto, predočio je on.

Kon je rekao da brojevi na dnevnom nivou opadaju prethodnih dana, ali da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica.

Bez obzira što je veliki ventil bolnica u Batajnici, još se pacijenti iz Beograda leče u drugim gradovima Srbije, napomenuo je Kon i upozorio da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema.

Mora da se razume da kada zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost, rekao je on.

Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira, rekao je Kon.

Ovo što sada funkcioniše sa razmenom kadra u medicinskom sistemu može da se poredi jedino sa ratnim stanjem.

Kon je ocenio da je vrlo slična situacija bila u martu, kao i sada, idealna za prenos virusa, te da su se videli efekti vanrednog stanja.

Jasno je nama da je to najefektivnija mera. Da li ćemo pribeći tome, to zavisi, mi insistiramo da se sve mere poštuju, kao što je zabrana okupljanaja više od pet osoba, rekao je Kon i naveo da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako toga ne bude onda država mora da insistira na merama da se to sprovede.

Govoreći o vakcini protiv Kovida 19, Kon je rekao da je prioritizacija jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pustiti i ostale da se vakcinišu.

Kon je izneo nadu da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

Sa tom vakcinom će biti lakše, ali i bez te vakcine ćemo izaći iz ovog problema.

Ono što je jako bitno, da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet, jer je to najvažnije, rekao je on i ponovio da se i dalje moraju nositi maske.

Tiodorović: Obavezan PCR test za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva

I epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da nije došlo do poboljšanja situacije i da će, ako se nešto ne promeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mera.

On je za RTS ocenio da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane, te da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend - što se nije desilo.

Napominjući da nam "ne treba lažni populizam", Tiodorović je rekao da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

Rekao je da će svakako moraju biti uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju - negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana.

Ministarka: Neće se oduzimati deca zbog nevakcinisanja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da Centri za socijalni rad neće oduzimati decu onim roditeljima koji budu sprečavali vakcinaciju protiv virusa korona.

"Reč je o apsolutno netačnim navodima i lažnim vestima koje izazivaju uznemirenje javnosti, a posebno roditelja, budući da sadrže apsolutno netačne informacije. Vakcinacija protiv kovida 19 biće dobrovoljna", rekla je Kisić Tepavčević za Politiku od nedelje.

XS
SM
MD
LG