Linkovi

U Srbiji još 55 umrlih, ne zna se šta je odlučio Krizni štab


Lekar gleda snimak pluća pacijenta obolelog od Kovida 19 u bolnici u Zemunu
Lekar gleda snimak pluća pacijenta obolelog od Kovida 19 u bolnici u Zemunu

U Srbiji je u protekla 24 sata od posledica infekcije koronavirusom preminulo još 55 osoba, pokazuju zvanični podaci. Registrovano je još 6.224 novozaraženih na 17.093 testirana uzorka.

U bolnici je sve više pacijenata, zaključno sa ponedeljkom 7.368, dok su na respiratorima 253 osobe.

Krizni štab zasedao je u podne, ali nije poznato šta je odlučeno, jer nije bilo izjava za medije niti saopštenja posle sednice.

Kako prenosi Fonet, Večernje novosti su javile da je jedna od mera dogovorenih na sednici i ta da je za ulazak iz inostranstva u Srbiju potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali tu informaciju nije potvrdio niko iz Vlade.

U Srbiji je na snazi nekoliko restriktivnih mera: kafići, restorani, tržni centri rade do 18h, zabranjena su okupljanja više od pet ljudi, obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru i prevozu, a svi školarci sem učenika nižih razreda osnovne škole imaju onlajn nastavu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da se vrh epidemijskog talasa očekuje ove nedelje i da će broj nakon toga početi da opada.

On je za RTS izjavio da će broj obolelih prvo početi da opada u velikim gradovima, koji su prvi ušli u epidemijski talas.

Gojković je izneo podatak da je obolelo 2.500 lekara, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da u ovom trenutku ima bolničkih kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni, kao i da se pacijenti preraspodeljuju u bolnice prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i bolničkim kapacitetima, prenosi Fonet.

Stevanović je, posle današnjeg sastanka direktora kovid bolnica sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, rekao da, ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku Srbija može doći do toga da kapaciteti budu na izmaku ili da ih ne bude dovoljno.

U javnosti je u toku polemika o tome da li je zdravstveni sistem u Srbiji preopterećen i koliko može da izdrži. Predsednik Sindiikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio je protekle nedelje za N1 da je "zdravstveni sistem pukao", na šta je reagovao član Kriznog štaba Predrag Kon i demantovao tu tvrdnju. Panić je potom uputio otvoreno pismo Konu u kojem je naveo da Kon iznosi netačne tvrdnje o stanju u zdravstvenim ustanovama, iako je "svestan da ga obmanjuju".

XS
SM
MD
LG