Linkovi

U Srbiji skoro 8.000 novozaraženih, Vlada uskoro o novim merama


Kovid odeljenje KBC Zemun

U Srbiji su u protekla 24 sata od posledica koronavirusa preminule još 52 osobe, a novozaraženih je 7.919 na 22.069 testiranih uzoraka, pokazuju zvančni podaci.

Na bolničkom lečenju je 7.611 pacijenata, a na respiratorima njih 270.

Krizni štab je doneo nove mere o kojima bi Vlada trebalo da odlučuje u četvrtak, prema najavi državnog sekretara ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka. On je za RTS najavio da bi, ako Vlada usvoji nove mere, one mogle da stupe na snagu od petka.

O predlozima Kriznog štaba niko se nije zvanično izjasnio, ali su mediji preneli da podrazumevaju da ugostiteljski objekti, tržni centri, kladionice, igraonice, teretane, kozmetički i frizerski saloni, bazeni mogu da rade radnim danima do 17h, a vikendom da budu zatvoreni.

Pijace bi radile radnim danima regulatno, a vikendom do 15h. Pozorišta i bioskopi bi radili do 17h svakog dana.

Prehrambene prodavnice, apoteke, benzinske pumpe bi radile normalno.

Trenutno je na snazi radno vreme kafića, tržnih centara i kladionica do 18h, a skoro svi školarci sem učenika nižih razreda osnovne škole, pohađaju onlajn nastavu.

Đerlek je rekao da je realno očekivati bolje rezultate ako se budu primenjivale mere za koje očekuje da će ih Vlada usvojiti, ali napominje da će, ako to ne bude slučaj, mere biti dodatno pooštrene.

Očekuje da će se rezultati novih mera videti za sedam do deset dana.

Đerlek je ocenio da je epidemiološka situacija u celoj Srbiji "vrlo ozbiljna, teška i neizvesna".

XS
SM
MD
LG