Linkovi

Korona u Srbiji: Preminulo 54, novozaraženih 7.804, prve vakcinacije od aprila


Arhiva - Laborant u kompaniji KjurVak radi na uzorcima kandidata za vakcinu protiv Koronavirusa u Tubingenu, Nemačka.
Arhiva - Laborant u kompaniji KjurVak radi na uzorcima kandidata za vakcinu protiv Koronavirusa u Tubingenu, Nemačka.

U protekla 24 časa, do srede u 15 sati, u Srbiji je preminule 54 osobe inficirane koronavirusom, a regitrovana su 7.804 novozaražena, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Na bolničkom lečenju trenutno je 8.489 pacijenata, od kojih je 319 na respiratorima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u sredu ujutro da će "prave vakcinacije" biti najranije od aprila.

On je gostujući na RTS-u rekao da će do kraja ove ili početkom naredne godine u Srbiju stići manja količina vakcina, da će vakcina biti na proleće, ali da će je dovoljno biti na jesen i da se nada da će biti i leka.

"Do leta nama predstoji borba da sačekamo vakcinu i da ditad spasimo što više života", poručio je Lončar.

Ministar rekao da od jutros na odeljenjima novootvorene kovid bolnice u Batajnici više od 400 pacijenata, da imaju sve lekove i opremu.

On je ponovio apel da se građani uzdrže kontakata i rekao kako se razmišlja o merama za ljude koji žele da iz inostranstva dođu za praznike, naglasivši kako se stroge epidemiološke mere primenjuju i u zemljama u kojima oni sada žive i rade.

Lončar je rekao da "mere daju rezultate", ali da ne mogu da brzo daju rezultate, preneo je FoNet.

Janković: Vakcina nije "čarobni štapić", Novu godinu slaviti u krugu porodice

Treba smanjiti svaki kontakt na najmanju moguću meru, pa je tako Novu godinu najbolje proslaviti samo u krugu porodice, poručio je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković i naglasio kako se od najavljene vakcine ne može očekivati da bude "čarobni štapić" i da se svi prevashodno sami moraju štititi od zaraze korona virusom.

On je za TV Pink ocenio da bi okupljanja i praznične proslave Novu godinu već na njenom početku učinile lošijom, naglasivši kako "u ovim trenucima nemamo prostora da situacija bude gore nego što jeste".

"Ako želimo da nam sledeća godina bude bolja od ove, jedna od stvari koje moramo da uradimo jeste da smanjimo kontakte. Znam da, kada govorimo o novogodišnjim željama, većina nas misli na ono što treba da nam donese Deda Mraz sa irvasima - to je sve lepo, ali neke stvari moramo da obezbedimo sami", rekao je Janković, prenosi FoNet.

Podsećajući da je od pojave korona virusa u Srbiji prošlo nešto više od devet meseci, Janković je ocenio da uzdanje u kolektivni imunitet "trenutno nije od praktične koristi".

"Ne treba da se nadamo imunitetu, već da budemo svesni da nam pomaže samo da se štitimo od zaražavanja", sugerisao je Janković.

Komentarišući najavu vakcinacije koja je u pojedinim zemljama, poput Velike Britanije, već počela, Janković je upozorio da je "jednako pogrešno" biti protiv vakcine, kao i gledati na nju kao na "čarobni štapić".

"Ne treba posmatrati vakcinu ni kao čarobni štapić. S jedne strane imamo ljude koji su neosnovano skeptični, koji u vakcini vide veće zlo nego u bolesti, a sa druge imamo drugu krajnost, koja deluje kao da je manje opasna, ali nije manje opasna, a to je da će vakcina čim se bude pojavila da reši sve probleme, nažalost neće. Pomoći će, ali nas ni najmanje neće osloboditi od potrebe da se štitimo", naglasio je Janković.

Brnabić: Nastavak borbe protiv virusa i u prvoj polovini 2021.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će Srbija i u prvoj polovini 2021. nastaviti da se bori i sa korona virusom i posledicama po privredu, ekonomiju i društveni život.

"Borba protiv korona virusa se nastavlja, situacija u ovom trenutku je veoma kompleksna, dnevno imamo veliki broj zaraženih, jedino dobro što vidim je da taj broj ne raste i nadamo se da ako nastavimo da poštujemo mere, taj broj će nastaviti da pada", rekla je Brnabić.

Ona je na onlajn konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) povodom predstavljanja rezultata godišnjeg istraživanja "Osmo prolazno vreme - poverenje i zadovoljstvo investitora", upitana o tome kako vidi zdravstvene izazove i kako planiraju da dopru do neodlučnih kada je reč o vakcinaciji, rekla da se kao jedna mera razmatra uvođenje obaveznog PCR testiranja za ulazak u Srbiju.

Ona je rekla da će vakcina biti besplatna, ali ne i obavezna i da je brine to što je prema istraživanjima stepen ljudi koji su spremni da se vakcinišu nizak i da se nada da će kampanja biti informativna, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG