Linkovi

Savetodavni odbor FDA odobrio hitnu upotrebu vakcine kompanije "Moderna"


Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lekove (FDA) usvojiti mišljenje odbora i korišćenje vakcine kompanije "Moderna" odobriti u četvrtak ili petak. Nakon toga počeće njena distribucija. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lekove (FDA) usvojiti mišljenje odbora i korišćenje vakcine kompanije "Moderna" odobriti u četvrtak ili petak. Nakon toga počeće njena distribucija. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Savetodavni odbor Uprave za hranu i lekove (FDA) odobrio je hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa koju su razvili "Moderna", proizvođač lekova sa sedištem u Masačusetsu, i Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Odobrenje vakcine podržalo je dvadeset članova odobra, uz jedan suzdržani glas, nedelju dana pošto je isto telo saglasnost dalo za vakcinu koju zajednički proizvode kompanije "Fajzer" i "Bajontek".

Očekuje se da će američka Uprava za hranu i lekove (FDA) usvojiti mišljenje odbora i korišćenje vakcine kompanije "Moderna" odobriti kasnije u četvrtak ili petak. Nakon toga počeće njena distribucija.

Aleks Azar, sekretar za zdravstvo, izjavio je za Si-En-Bi-Si da je 5,9 miliona doza namenjeno za distribuciju širom Amerike.

Regulatori FDA ranije ove nedelje potvrdili su Modernine tvrdnje o bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Vakcina Moderna-NIH biće pridodata količini od 2,9 miliona doza vakcine Fajzera i BioNTeka, čija je distribucija započela ove nedelje, čime su započeti napori za vakcinaciju u SAD-u, počev prvo od zdravstvenih radnika i stanovnika staračkih domova.

Bela kuća najavila je u sredu da će potpredsednik Majk Pens primiti vakcinu u petak.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden biće vakcinisan negde sledeće nedelje, saopštio je tranzicioni tim. 78-godišnji Bajden je u visokom riziku od zaraze virusom zbog starosti.

FDA je u sredu saopštila da bi farmaceuti mogli da izvuku dodatne doze vakcine Fajzer ako u pojedinačnim bočicama ostane dovoljno rastvora. Naime, u bočice treba da stane dovoljno vakcine za pet doza, ali farmaceuti su otkrili da je bilo dovoljno rastvora za dodatnu šestu ili čak sedmu dozu.

Portparol je rekao da je FDA sarađivala sa kompanijom Fajzer kako bi utvrdila "najbolji put napred".

Najmanje jedan zdravstveni radnik u severozapadnoj pacifičkoj državi Aljaska pretrpeo je alergijsku reakciju samo nekoliko minuta nakon što je u utorak primio Fajzerovu vakcinu, što je prvi takav slučaj neželjene reakcije u Sjedinjenim Državama.

Njujork tajms izveštava da je drugi zdravstveni radnik u istoj bolnici na Aljasci takođe pretrpeo alergijsku reakciju u roku od nekoliko minuta od vakcinacije.

Dvojica zdravstvenih radnika u Britaniji takođe su pretrpela alergijske reakcije nakon primanja vakcine Fajzer-Bajontek.

Vakcine obično izazivaju različite neželjene efekte, poput groznice, umora, glavobolje ili bola na mestu ubrizgavanja, ali zvaničnici kažu da su takvi efekti uobičajeni i da nestaju u roku od jednog ili dva dana.

Izveštaj o vakcini Moderna-NIH, podnet FDA, otkriva da su četiri dobrovoljca u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja razvila Belovu paralizu, stanje koje uključuje privremenu paralizu ili slabost mišića lica. Troje od tih učesnika primili su vakcinu od dve doze, dok je druga osoba dobila placebo.

Makron pozitivan na koronavirus

Francuska vlada saopštila je da je predsednik Emanuel Makron pozitivan na koronavirus.

"Predsednik je danas bio pozitivan na Kovid", kaže se u saopštenju predsedništva u četvrtak. U njemu se navodi da je Makron testiran nakon "pojave prvih simptoma".

Vlada je saopštila da će Makron biti u samoizolaciji sedam dana, u skladu sa nacionalnim propisima, i da će nastaviti da radi i obavlja svoje aktivnosti na daljinu.

Francuski predsednik dodat je na listu šefova država i vlada širom sveta koji su dobili Kovid 19, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Donalda Trampa.

SZO šalje istražitelje u Kinu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u sredu da će prve nedelje januara u Kinu poslati tim istražitelja koji će ispitati poreklo novog koronavirusa koji je doveo do globalne pandemije koja je do sada ubila više od 1,6 miliona ljudi od ukupno 74,2 miliona slučajeva.

Desetočlani tim će ispitati medicinske podatke i testirati uzorke kako bi utvrdio kako je virus koji uzrokuje Kovid 19 prešao sa životinja na ljude i odakle potiče. Većina istraživača veruje da je virus, koji je prvi put otkriven krajem 2019. godine u gradu Vuhanu, u centralnoj Kini, potiče od slepih miševa.

Predsednik SAD Donald Tramp je optuživao je kinesku vladu da prikriva informacije o pandemiji.

Interamerička pomoć

Interamerička banka za razvoj (IDB) obećala je u sredu milijardu dolara za pomoć zemljama Centralne Amerike i Kariba u borbi protiv pandemije koronavirusa.

IDB će novac nameniti za kupovinu vakcina, jačanje nacionalnih institucija koje distribuiraju injekcije i izgradnju kapaciteta za imunizaciju.

Obećan je dodatak na 1,2 milijarde dolara koje je banka već mobilisala u regionu za plaćanje testiranja i lečenja.

Najava do srede dolazi u trenutku kada Latinska Amerika izveštava o porastu slučajeva Kovida 19 i smrtnih slučajeva.

Prema novinskoj agenciji Rojters, otprilike 33 odsto smrtnih slučajeva od Kovida 19 na svetu zabeleženo je u Latinskoj Americi, mada region čini samo devet odsto svetske populacije.

XS
SM
MD
LG