Linkovi

Teška nedelja pred Kongresom SAD, na dnevnom redu Kovid, budžet, odbrana


ARHIVA - Kupola zgrade Kongresa, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 16. marta 2020. (Foto: AP)
ARHIVA - Kupola zgrade Kongresa, na Kapitol hilu u Vašingtonu, 16. marta 2020. (Foto: AP)

Vodeći američki zakonodavci dali su se u akciju kako bi postigli teške sporazume što je brže moguće - o novom paketu pomoći za ekonomiju koja trpi pod teretom koronavirusa, o zakonu o finansiranju kojim bi se izbeglo zatvaranje vlade i budžetu za odbranu.

A vreme ističe.

Trenutni savezni zakon o budžetu ističe 11. decembra. Ako Kongres do tog datuma ne uspe da se dogovori o novom zakonu, američke javne finansije iznenada će presušiti.

Da bi izbegao gašenje, Kongres bi mogao da odluči da donese privremeni zakon na nekoliko dana, kako bi sebi dao vremena od ovog trenutka do Božića da postigne široki godišnji sporazum o budžetu za 2021. godinu.

Republikanski i demokratski lideri nagovestili su da bi želeli da predlog zakona o budžetu uključuje naredne mere ekonomske pomoći za koronavirus, o kojima su vođeni žestoki pregovori.

"To je zaista nadljudski napor s naše strane da pomognemo američkom narodu što je brže moguće“, rekao je demokratski senator Dik Darbin za ABC.

Zakonodavci su mesecima pregovarali o usvajanju takvog zakona, ali se nisu složili oko toga koliko da potroše i na šta da potroše.

Darbin je podržao dvopartoijski paket pomoći od 908 milijardi dolara predložen ove nedelje.

Demokratski i republikanski senatori i njihovi timovi radili su celog vikenda na izradi teksta detaljnog zakona, koji će "verovatno biti gotov početkom ove nedelje“, rekao je republikanski senator Bil Kesidi za Foks njuz.

Predsedavajuća predstavničkim domom, demokratkinja Nanci Pelosi, složila se da predlog učini osnovom za pregovore o konačnom tekstu.

Ali lider repulikanske većine u senatu Mič Mekonel i predsednik Donald Tramp, koji moraju da potpišu zakon, nisu jasno izneli svoje stavove.

U isto vreme, članovi Kongresa nadaju se da će brzo doneti odbrambeni budžet Pentagona. Demokrate i republikanci postigli su konsenzus o zakonu za 740 milijardi dolara.

Ali Tramp preti vetom na tu meru ukoliko ona ne bude uključivala ukidanje zakona koji štiti pravni status društvenih mreža, za koje kaže da su pristrasne protiv njega.

Tramp se takođe protivi planovima za preimenovanje vojnih baza koje nose imena po generalima Konfederacije iz vremena Građanskog rata, uzvraćajući tako na pritisak da se javna mesta liše podsetnika na nekada prorobovlasnički Jug.

Republikanci veruju da imaju glasove da prevladaju njegov veto, tvrdeći da vojska ne može da čeka i da bi se ova pitanja mogla rešavati odvojeno.

Lider demokratske većune u Predstavničkom domu, Steni Hojer, zakazao je glasanje već za utorak.

XS
SM
MD
LG