Linkovi

Šta kada vakcina protiv Kovida 19 u Americi bude odobrena?


Praktično svaka od američkih država prijavljuje porast obolelih od Kovida 19 u trenutku kada ih od odobravanja vakcine protiv te bolesti deli nekoliko dana. (Foto: Reuters)
Praktično svaka od američkih država prijavljuje porast obolelih od Kovida 19 u trenutku kada ih od odobravanja vakcine protiv te bolesti deli nekoliko dana. (Foto: Reuters)

Savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) trebalo bi u četvrtak da odobri hitnu upotrebu vakcine protiv Koida 19, koju su zajednički razvili “Fajzer/Bajontek“.

Britanski regulator: Ljudi sa alergijskim reakcijama ne bi trebalo da se vakcinišu

Britansko zdravsteno regulatorno telo upozorilo je da građani koji imaju medicinsku istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija ne bi trebalo da se vakcinišu "Fajzer/Bajontek" vakcinom protiv koronavirusa.

Savet se odnosi na građane koji imaju alergijske reakcije na lekove, hranu ili vakcine, medicinske ili zdravstvene proizvode, ukazala je britanska Regulatorna agencija za lekove.

Upozorenje je upućeno pošto je dvoje zaposlenih Nacionalne zdravstene službe dobilo jaku alergijsku reakciju posle vakcinisanja u utorak, javio je Rojters.

Dvoje vakcinisanih, koji su imali su vrlo brzo alergijsku reakciju, se osećaju dobro pošto su dobili terapiju.




Ubrzo nakon toga mogla bi početi kampanja masovne vakcinacije, javlja agencija Asošijeted pres.

Međutim, procenjuje se da bi taj proces mogao potrajati mesecima – dok američki zdravstveni stručnjaci upozoravaju na mogući rast broja obolelih u narednim nedeljama kada se građani budu okupljali zbog praznika.

Prosečan dnevni broj preminulih građana od posledica koronairusa u Sjedinjenim Država dostigao je 2200, što se poklopilo sa sumornim aprilskim prognozama, dok broj novoobolelih u proseku po danu iznosi 200.000, izveštava AP.

Stručnjaci očekuju da bi se stanje moglo pogoršati usled praznika od kojih je Dan zahvalnosti prošao – a Božić i Nova godina tek slede.

Praktično svaka od američkih država prijavljuje porast obolelih od Kovida 19 u trenutku kada ih od odobravanja vakcine protiv te bolesti deli nekoliko dana.

Ono što učinimo u ovom trenutku – bukvalno će biti pitanje života i smrti brojnih građana“, izjavio je Džej Insli guverner države Vašington – pošto je produženo važenje pooštrenih mera koja se odnose na ekonomiju i društve aktivnosti. Među njima je i odluka o zabrani okupljanja u restoranima i barovima.

Kanada odobrila "Fajzer/Bajontek" vakcinu

Zdravstvene vlasti Kanade odobrile su upotrebu vakcine protiv koronavirusa, čime su stvoreni uslovi za masovnu distribuciju proizvoda koji su razvile kompanije “Fajzer” i “Bajontek”, što se očekuje početkom sledeće nedelje.

Kanada je treća država, posle Britanije i Bahreina, koja je odobrila korišćenje vakcine ta dva proizvođača, javio je Rojters.

Odobrenje je zasnovano na dokazima da je bezbedna, efikasna i kvalitetna“, navodi se u saopštenju kanadskog zdravstenog regulatora. Vakcinu mogu primiti građani starosti od 16 godina i stariji.

Odobrena je u skladu sa privremenim, ubrzanim sistemom za proveru lekova, vrlo sličnom onom koji primenjuje američka Uprava za hranu i lekove (FDA).


Ukazujući da najavljeno odobrenje vakcine da je razloge za nadu, upozorio je i na značaj suočavanja sa stvarnošću.

Sa pandemijom trpimo vrlo tešku situaciju”, rekao je guverner Insli.

Kada je reč o drugim delovima zemlje – guverner Severne Karoline propisao je policijski čas svake večeri od 22 sata. Istovremeno, vlasti Južne Karoline i doline San Hoakin uputile su masovno upozorenje građanima podstičući ih da se pridržavaju uvedenim restrikcija čija je svrha suzbijanje širenja virusa.

U američkoj državi Kalifornija – više od 22.000 građana je na dnevnom nivou pozitivno na koronavirus. Oko 12 odsto stanovništva te države usled bolesti u bolnicama provede između dve do tri nedelje. Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi zbog porasta broja obolelih uskoro moglo ponestati slobodnih mesta na intenzivnoj bolničkoj nezi.

Univerzitetsko-medicinski klinički centar Riversajd u južnoj Kaliforniji jedinicu intenzivne nege otvorio je u skladištu zgrade u kojoj se nalazi.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama od koronavirusa je obolelo skoro petnaest miliona i trista hiljada građana. Od posledica te bolesti preminulo je 287.550 ljudi.

Kako sprečiti širenje virusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

XS
SM
MD
LG