Linkovi

Trampov advokat Rudi Đulijani pozitivan na koronavirus


ARHIVA - advokat Donalda Trampa Rudi Đulijani
ARHIVA - advokat Donalda Trampa Rudi Đulijani

Advokat predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, pozitivan je na Kovid 19, saopštio je Tramp u nedelju.

"Rudi Đulijani, daleko najbolji gradonačelnik u istoriji Njujorka, koji neumorno radi da razotkrije najkorumpiranije izbore u istoriji, testiran je pozitivno na kineski virus", tvitovao je Tramp.

Agencija Asošijeted pres prenosi, pozivajući se na neimenovan izvor, da je Đulijani primljen u Medicinski centar Univerziteta Džordžtaun u prestonici Vašingtonu.

Đulijani je među brojnim ljudima koji su bliski Beloj kući, uključujući i samog Trampa, koji su se zarazili koronavirusom.

Đulijani je prethodnih dana i nedelja obilazio države širom zemlje da bi ubedio republikanske članove državnih skupština da preokrenu izborni rezultat.

U četvrtak je bio u Džordžiji, gde je tražio od republikanaca da ponište pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena u toj državi, nakon što je slične zahteve uputio u Mičigenu u sredu i u Arizoni u ponedeljak.

"Dugoročni efekti vakcine"

Glavni savetnik programa američke vlade za brzi razvoj vakcine rekao je u nedelju da veruje da bi vakcina protiv Kovida 19 mogla da ima dugoročne efekte nakon distribucije.

Doktor Moncef Slaui rekao je za kablovsku mrežu CNN "da mora proći vreme pre nego što se to bude znalo sigurno", ali da bi prema njegovom mišljenju delotvornost vakcine mogla da traje "mnogo, mnogo godina", a da će starijim ljudima i drugim ranjivim kategorijama biti potrebna dodatna vakcina svake tri do pet godina.

Naglasio je da je memorija jedna od ključnih komponenti imunog sistema i da će njegov odgovor na koronavirus biti mnogo brži nakon vakcinacije.

Međutim, Slaui je rekao da nije poznato da li vakcinisane osobe mogu da prenesu virus na druge, čak i slučaju kada su same zaštićene od koronavirusa. Dodao je da bi moglo da bude nekih informacija o tom pitanju u februaru ili martu.

Slaui je naglasio da je zbog tih nepoznanica, važno da ljudi budu i dalje na oprezu i da preduzimaju mere da zaštite sebe i druge od Kovida 19. Takođe je ocenio da će se virus suzbiti jednom kada bude vakcinisano 70 do 80 odsto populacije.

U odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu "CBS", američki zvaničnik je rekao da planira da ove nedelje razgovara sa novoizabranim američkim predsednikom Džo Bajdenom o programu za razvoj vakcine pre planirane prve runde vakcinacije kasnije ovog meseca.

Bajden je prošle nedelje optužio Trampovu administraciju da nema detaljan plan za distribuciju vakcine. Međutim, Slaui je naveo da planovi postoje i da se nada da "će novi tranzicioni tim" razumeti da su stvari dobro isplanirane, a da se vlada oslanja na državne zdravstvene agencije da isporuče vakcinu.

U Sjedinjenim Državama se prethodnih dana beleži rekordan broj zaraženih i preminulih, koji premašuje 2.000 dnevno. Od Kovida 19 je u Americi preminulo više od 280.000 ljudi.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za stare će prvi primiti vakcinu nakon što američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri njenu hitnu upotrebu, što se očekuje za nedelju ili dve. Savetnici FDA će na sastanku u četvrtak, 10. decembra razmotriti zahtev Fajzera i Bajonteka da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine.

“Na osnovu podataka s kojima sam upoznat, očekujem da FDA donese pozitivnu odluku, ali naravno, oni odlučuju", rekao je doktor Moncef Slaui.

Međutim, koordinatorka radne grupe Bele kuće za koronavirus Debra Birks upozorila je Amerikance da uprkos tome ne popuštaju s merama.

Birks je za televizijsku mrežu "NBC" rekla da više od 100 miliona Amerikanaca ima zdravstvene probleme zbog kojih su u većoj opasnosti ako se zaraze koronavirusom, a da većina od tog broja neće imati pristup vakcini još mesecima.

“Želim da budem iskrena sa američkim narodom. Vakcina je ključna, ali nas neće spasiti od aktuelnog talasa pandemije. Samo mi možemo da se spasimo od toga, i tačno znamo šta treba da radimo", naglasila je Birks.

XS
SM
MD
LG