Linkovi

Prve vakcine za Kovid-19 stižu u američke države u ponedeljak


Kamion ispred Fajzerove fabrike u mestu Portidž u Mičigenu, 11. decembra 2020.
Kamion ispred Fajzerove fabrike u mestu Portidž u Mičigenu, 11. decembra 2020.

Prve vakcine za Kovid-19 počeće da stižu u američke države u ponedeljak ujutru, saopštili su američki zvaničnici, nakon što je vlada dala zeleno svetlo za hitnu upotrebu vakcine neopohodne da bi se okončala zaraza od koje je do sada umrlo skoro 300.000 Amerikanaca.

Kamioni sa vakcinama kreću na put u nedelju, kada će poštanske kompanije UPS i FedEx početi da dostavljaju Fajzerovu vakcinu do skoro 150 lokacija, saopštio je general Gustav F. Perna, koji je deo tima Trampove administracije zaduženog za razvoj vakcina i lekova za Kovid-19.

Još 450 lokacija dobiće vakcine u utorak i sredu. Te lokacije uključuju bolnice i druga mesta koji će moći da zadovolje zahteve skladištenja vakcine na veoma niskim temperaturama. U roku od tri nedelje, vakcine bi trebalo da stignu do lokalnih apoteka i drugih lokacija, saopštio je Perna na konferenciji za novinare.

Vakcine treba da stignu do ponedeljka ujutru kako bi zdravstveni radnici mogli da dobiju vakcine i počeli da ih daju, kazao je Perna.

Još nije poznato ko će dobiti prve doze vakcine, iako prioritet imaju zdravstveni radnici i stanari domova za stare. Perna je izjavio da će zdravstveni zvaničnici doneti tu odluku.

Posle saopštenja da je Fajzerova vakcina odobrena, započela je ogromna logistička operacija, u kojoj učestvuju federalna i državne vlade, privatne kompanije i zdravstveni radnici, kako bi se ograničene zalihe vakcine brzo distribuisale po Sjedinjenim Državama.

U prvoj fazi, očekuje se da oko 3 miliona vakcina bude isporučeno širom zemlje, naveli su zvaničnici iz Trampovog tima. Slična količina čuva se za drugu dozu za iste primaoce vakcine.

Vakcina za Kovid-19 kompanija Fajzer i Bajontek, prvo je počela da se daje građanima Britanije.
Vakcina za Kovid-19 kompanija Fajzer i Bajontek, prvo je počela da se daje građanima Britanije.

Očekuje se da će prve vakcine izaći iz Fajzerove fabrike u mestu Kalamazu u Mičigenu, a onda će avionom biti transportovane širom zemlje.

Distribuciju komplikuje činjenica da vakcina koju su razvili Fajzer i Bajontek mora da bude pohranjena i prenošena na izuzetno niskim temperaturama od oko minus 70 Celzijusovih stepeni. Fajzer je napravio posebne kontejnere za transport vakcina a senzori sa GPS-om pružaju kompaniji mogućnost da prati svaku isporuku i bude sigurna da su i dalje dovoljno ohlađene.

Zeleno svetlo za početak vakcinacije dato je u petak kasno uveče, kada je Uprava za hranu i lekove dozvolilia hitnu upotrebu vakcine. Bio je to vrhunac globalne trke za maksimalno ubrzani razvoj vakcine putem testiranja i analiza - dok proces razvoja vakcine obično traje nekoliko godina.

FDA je utvrdila da vakcina ima izuzetno veliku sposobnost da zaštiti od virusa i nisu pronađeni nikakvi ozbiljni problemi u vezi sa njenom bezbednošću. Američki regulatori su mesecima radili na tome da naglase koliko je njihov rad nezavistan a revizija rigirozna, ali je Trampova administracija vršila pritisak na agenciju dok konačno nije izdala dozvolu za korišćenje Fajzerove vakcine.

Visoki zvaničnik Bele kuće čak je zapretio da će otpustiti šefa FDA Stivena Hana, ukoliko se odluka ne donese pre subote.

Strahovanje da se požurilo sa davanjem dozvole za vakcinu moglo bi da negativno utiče na proces vakcinacije u zemlji, u kojoj postoji duboko ukorenjen skepticizam prema vakcinama. Han je, u razgovoru sa novinarima u subotu, još jednom naglasio nezavisnost svoje agencije.

“Odluka FDA se zasnivala na nauci i podacima", rekao je. "Radili smo brzo zbog urgentnosti ove pandemije a ne nekog drugog, spoljnog pritiska."

Dok se smatra da je vakcina bezbedna, regulatori u Britaniji istražuju nekoliko ozbiljnih alergijskih reakcija kod ljudi koji su primili vakcinu. U uputstvima FDA navodi se da se ne daje onima koji su u prošlosti imali ozbiljnu alergijsku reakciju na bilo koji od njenih sastojaka.

Direktor FDA za vakcine, doktor Piter Marks rekao je da će agencija pažljivo pratiti sve izveštaje o eventualnim alergijskim reakcijama u SAD. "Mislim da još ne znamo sve i zato preduzimamo mere predostrožnosti", dodao je.

FDA će sledeće nedelje razmotriti drugu vakcinu - koju su razvili biotehnološka kompanija Moderna i Nacionalni instituti za zdravlje koja je, po svemu sudeći, podjednako efikasna kao i Fajzerova.

U petak, Trampova administracija je objavila da je kupila još 100 miliona doza te vakcine, pored 100 miliona koje je ranije naručila.

I Meksiko odobrio vakcinu za Kovid

U petak uveče, i Meksiko je odobrio hitnu upotrebu vakcine za koronavirus, što znači da šest zemalja vakciniše ili će početi da vakciniše svoje građane vakcinom koju su proizveli američki Fajzer i nemački Bajontek.

Britanija, Bahrein, Kanada, Saudijska Arabija i SAD su odoborili vakcinu.

Meksički pomoćnik sekretara za zdravlje i epidemiolog Ugo Lopez-Gatel rekao je da je odobrenje vakcine "razlog za nadu". Kako prenosi Rojters, Meksiko je potpisao sporazum sa Fajzerom da dodje do 34 miliona doza vakcine, a prva tura se očekuje kasnije ovog meseca.

U Meksiku je registrovano 1,2 milioina slučajeva Kovida-19 i 113.000 smrtnih slučajeva, prema univerzitetu Džons Hopkins.

XS
SM
MD
LG