Linkovi

Vakcina u Britaniji dostupna od utorka


Testiranje vakcine protiv Kovida 19
Testiranje vakcine protiv Kovida 19

Velika Britanija će biti prva zemlja čiji će građani primiti Fajzer/Bajontek vakcinu. Vlada je saopštila da će se prvo davati u bolnicama, a tek onda u drugim zdravstvenim ustanovama.

Prve doze biće dostupne od utorka, saoptšila je Nacionalna zdravstvena služba, a vakcinu će prvo primiti stariji od 80 godina, zdravstveni radnici, negovatelji i štićenici u domovima za stare.

Britanija je protekle srede po hitnom postupku odobrila Fajzer/Bajontek vakcinu. Naručeno je oko 40 miliiona doza, a pošto je svakome potrebno dve, računa se da će biti vakcinisano 20 od 67 miliona stanovnika.

Prve nedelje biće dostupno oko 800 hiljada doza, a vakcine su već stigle iz Belgije i čuvaju se na sigurnim lokacijama gde se proverava njihov kvalitet, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Budući da traju pregovori o izlasku Britanije iz EU, list Obzerver piše da će do kraja godine desetine miliona vakcina biti dopremljene u Britaniju, za slučaj da se zatvore luke ako se ne postigne dogovor o Bregzitu.

Džun Rejn, direktorka regulatorne agencije za odobravanje vakcina, rekla je za BBC da je Britanija spremna za svaki mogući ishod.

Vakcina Fajzera i Bajonteka mora da se čuva u specijalnim uslovima i potrebno je da se drži na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa, dok u običnom frižideru može da se čuva samo pet dana.

Zbog toga je ministarstvo zdravlja u Britaniji saoptšilo da će prvo biti data bolnicama i da je potrebno nekoliko sati da se vakcina odmrzne i pripremi za upotrebu.

Lekari opšte prakse dobili su dopis od Nacionalne zdravstvene službe da počnu vakcinaciju od 14. decembra.

Britanija je među prvim zemljama na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine, a zato što i dalje postoji mnogo skeptika, kraljica Elizabeta i princ Filip su saopštili da će objaviti kada oni budu primii vakcinu.

To što je kraljica javno podržala vakcinu, snažna je poruka antivakserima u Britaniji.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Kini i Rusiji

Kina se priprema za realizaciju ogromnog programa vakcinacije protiv koronavirusa.

Asošijeted pres prenosi da lokalne vlade širom zemlje naručuju eksperimentalne vakcine domaće proizvodnje, mada zdravstveni zvaničnici nisu još saopštili koliko su one delotvorne, niti kako će biti vakcinisano 1,4 milijardu ljudi.

Eksperimentalne vakcine već je primilo više od milion kineskih zdravstvenih radnika, u okviru odobrenja za hitnu upotrebu, ali nema informacija o mogućim nuspojavama.

U međuvremenu, Moskva želi da vakciniše do 7 miliona ljudi, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

U Moskvi je u subotu, preko 70 klinika, počela distribucija ruske vakcine protiv Kovida 19 "Sputnjik V" namenjena najrizičnijim grupama, što je prva vakcinacija u Rusiji u tom obimu.

U Rusiji je u nedelju zabeležen najveći rast broja novih slučajeva - 29.039 - čime je broj zaraženih od koronavirusa od izbijanja pandemije porastao na 2.460.770. Preminulo je više od 43.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG